Na veliko domžalsko platno prihaja Septembrska klasa

V sredo, 27. septembra 2023, ob 20. uri bo v domžalskem mestnem kinu potekala premiera dokumentarnega filma Septembrska klasa, po projekciji filma pa sledi še filmski pogovor z režiserjem  Igorjem Šterkom. 

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

V filmu Septembrska klasa se režiser poigrava z vprašanji: Kako gledajo na tisti čas po več kot tridesetih letih? Kaj se je zgodilo z brezskrbnimi prijateljstvi in življenji mladih fantov, ki so bili takrat državljani skupne države? Kako na njihov spomin vpliva dejstvo, da živijo v različnih državah? Kaj je danes z vojaškimi objekti na otoku, ki ga je takratna armada poimenovala »trdnjava Jadrana«?

»Spomin je varljiv, še posebej po toliko desetletjih.« Igor Šterk

O filmu je Urban Tarman iz Radia Slovenija zapisal: »Pravi prispevek dokumentarca je razgrnitev spominov, ki jih delijo številne generacije naših staršev in starih staršev in jih ogled dokumentarca lahko obudi. Vsak, ki je služil rok v JLA-ju, ima v rokavu kakšno anekdoto, zgodbe z Visa pa so morda drugačne tudi zaradi otoške izolacije in divjine. Režiser spominov ne podaja zagrenjeno, niti ne tako, da bi lahko razbirali intenco njihove politične instrumentalizacije. Hkrati si ne zatiska oči, niti si ne nadene nostalgičnih očal. Septembrska klasa je zato predvsem dokument nekega časa, spominov nanj, časa, ki se ga danes sodelujoči spominjajo v smehu, tedaj pa bi se mu – če bi le lahko – z največjim veseljem izognili.«

Lepo vabljeni na premiero in filmski pogovor z režiserjem.

Karin Božič Zupančič, Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi