Mladinski pevski zbor Svoboda Mengeš – v ustanavljanju

Zgodovina ideje o ustanovitvi mladinskega pevskega zbora SVOBODA Mengeš

V Kulturnem društvu Svoboda Mengeš delujeta mešani pevski zbor že od leta 1972, folklorna skupina pa od leta 1973. Razvoj družbenih razmer in obilica možnosti udejstvovanja na različnih področjih povzročajo upadanje članstva pri zboru, zanimanje za ples v otroški in mladinski folklorni skupini pa narašča.

Zato je že pred leti vzniknila ideja o ustanovitvi mladinskega pevskega zbora, ki bi združeval mlade, ki zapustijo osnovno šolo in ki so peli v otroškem in mladinskem zboru OŠ Mengeš pod vodstvom zborovodkinje Nataše Banko. Šolski zbori že vrsto let dosegajo najvišji republiški kvalitetni nivo, a po zaključku osnovne šole ti mladi glasovi večinoma utihnejo…

Namen

Mladinski pevski zbor SVOBODA Mengeš – v ustanavljanju je nadaljevanje kvalitetnega dela zborovodkinje Nataše Banko pri vodenju zborov v OŠ Mengeš. Istočasno pa bo to podmladek mešanega pevskega zbora SVOBODA Mengeš. Občina Mengeš, ki skrbno spodbuja delo kulturnih društev v občini Mengeš, z rednim financiranjem tudi omogoča ustanovitev mladinskega zbora.

Zborovodkinja

Zborovodkinjo Natašo Banko smo zaprosili za vodenje novega mladinskega zbora, a žal ji mnoge šolske in zunajšolske obveznosti ne dopuščajo, da bi prevzela vlogo zborovodkinje novega mladinskega pevskega zbora. Pripravljena pa je sodelovati pri ustanavljanju mladinskega pevskega zbora in strokovno sodelovati prisestavi programa. Za vodenje mladinskega pevskega zbora SVOBODA Mengeš – v ustanavljanju smo povabili zborovodkinjo mešanega pevskega zbora SVOBODA Mengeš Uršulo Jašovec, ki je povabilo z veseljem sprejela.

Zborovodkinja Uršula Jašovec

Zborovodkinja Uršula Jašovec deluje kot skladateljica, glasbena pedagoginja, organistka, dirigentka in pevka. Poleg glasbene pedagogike je magistrirala Summa cum laude v razredu zasl. prof. Pavla Mihelčiča iz kompozicije in glasbene teorije. Od leta 2018 je članica Društva Slovenskih skladateljev. Je prejemnica večih nagrad, organizatorka večjih projektov in avtorica številnih kompozicij. Njena glasba je bila izvajana v ciklu GML, EPK Maribor, Europa Cantat, na Ljubljanskih zborih, Sozvočenjih, na Naši pesmi, v Zagorju, na festivalu Fens, Brinjevka, na Svetovnih glasbenih dnevih, v Studiu 14, na festivalu KotorArt, Inédits d’orgue, Aix-en-Provence, Epta, Impuls in drugih odrih, med drugim tudi v Italiji, Kanadi, Črni Gori, Avstriji, Nemčiji, Srbiji, Ukrajini, na Hrvaškem, v Angliji, Ameriki in Franciji.

Kot dirigentka in umetniška vodja se aktivno udejstvuje že vrsto let. Leta 2014 je uspešno koordinirala in izpeljala 1. slovenski acapella festival LaCappella za male vokalne skupine in zbore. V istem letu je z vokalno skupino Dotik na tekmovanju Vokal.total v Gradcu dosegla bronasto priznanje, leta 2016 pa z vokalno skupino Encore na istem tekmovanju srebrno priznanje. Leta 2015 je z MePZ Drouz na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb prejela srebrno priznanje, leta 2017 pa zlato priznanje s posebno pohvalo žirije za njeno delo in vodenje zbora. Dirigirala je tudi raznovrstnim večjim sestavom v Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji in drugje.

Leta 2014 je napisala 1. balet ob 100. obletnici Vitomila Zupana v produkciji Plesnega Epicentra v Ljubljani, ki je bil izveden v Plesnem teatru in Španskih borcih. Leta 2018 je svoje delo kot skladateljica predstavila na seminarju na estonski univerzi v Talinu v okviru festivala Europa Cantat, na festivalu v Aosti pa je komorni zbor Arcova Feniarco izvedel pod mentorstvom Randalla Z. Stroope-a njeno noviteto “Salve Regina”. V letu 2019 je napisala glasbo za gledališko igro Blaznost na besedilo Nebojše Pop Tasiča, za katero so prejeli nagrado Matiček na Linhartovih dnevih; hkrati pa je bila kot skladateljica sprejeta v rezidenco festivala d’Aix—En—Provence v Franciji, kjer so z večkratnimi uprizoritvami pod mentorstvom Anthoniya Heidweillerja izvedli njeno kratko opero “Douceur”. V sklopu društva Slovenskih skladateljev ima redno izvedena dela na odru Noči Slovenskih skladateljev in Festivala Ljubljane. V letu 2021 je aktivno sodelovala na festivalu Impuls, kjer je imela več uspešnih uprizoritev njenih skladb.

Od jeseni 2019 je Uršula Jašovec zborovodkinja mešanega pevskega zbora SVOBODA Mengeš.

Lokacija vaj

Vaje mladinskega pevskega zbora SVOBODA Mengeš – v ustanavljanju bodo potekale v pevski sobi v 2. nadstropju kulturnega doma Mengeš- severni vhod ob ponedeljkih in petkih od 19.00 do 21.00.

Prijave

Prijave za sodelovanje v mladinskem pevskem zboru bodo potekale v novembru 2021. Prijavite se lahko pevke in pevci iz Mengša in okolice, stari od 15 do 25 let, ki imate posluh in ki vas veseli petji v mladinskem pevskem zboru. Prijava naj bo sestavljena v obliki kratkega življenjepisa ( rojstni podatki, naslov bivališča, status šolanja ali zaposlitve, vrsta glasu ( sopran, alt, tenor, … ), interesne dejavnosti, izkušnje petja v zborih ali drugih vokalnih skupinah, igranje kakšnega inštrumenta.

Prijave oddajte na elektronski naslov zborovodkinje: ujasovec@gmail.com do 26. 11. 2021Zaradi ukrepov COVID-19 je rok za prijave podaljšan do 1.marca 2022.

Pričetek vaj

Prva spoznavna pevska vaja bo v ponedeljek, 6. 12. 2021 ob 19.uri. Predvidoma v sredini marca 2022.

Program

Program bo sestavila zborovodkinja Uršula Jašovec v sodelovanju z Natašo Banko. Zbor bo nastopal na občinskih dogodkih, na gostovanjih pri drugih zborih ter na prireditvah skupaj s folklorno skupino Svoboda Mengeš.

Vprašanja

Vprašanja v zvezi z mladinskim pevskim zborom lahko pošljete na elektronski naslov zborovodkinje
Uršule Jašovec: ujasovec@gmail.com ali na elektronski naslov predsednice mešanega zbora Svoboda Mengeš: germana.leben@telemach.net.

Avtor: Uršula Jašovec, Germana Leben; Foto: Mladinski pevski zbor Svoboda Mengeš

 

Tagi