Miomira Šegina: Belo na črnem – portreti iz teme

Miomira Šegina živi v Domžalah od leta 1987, ko se je preselila z družino iz prestolnice. Zvesti bralci Domžalca jo najverjetneje poznate kot dolgoletno kolumnistko, pisateljico in ustvarjalko zgodb, ki sta jo življenje in profesionalna pot pred več kot 40. leti pripeljali v Slovenijo. V Knjižnici Domžale si lahko vse tja do 9. februarja 2024, v Mali galeriji ogledate črno bele risbe in pisana dela, kjer je podpisana kot avtorica ali uvrščena v njihov izbor.

Profesionalna pot Miomire Šegine je bila polna presenečenj, od tajniškega dela v pisarni in končani ekonomski fakulteti do novinarstva in statusa dramatičarke, pisateljice, fotografinje in moderatorke (status samostojne ustvarjalke v obdobju 2009 – 2013).

Ukvarjala se je tudi s povezovanjem različnih kultur in jezikov, saj je prepričana, da nas različnost bogati. Poleg izdanih kratkih zgodb (Skozi rdečo) in zgodb za otroke (Krt Damjan in Skrivnost Blejskega jezera) je pisala filmske scenarije, monodrame in drame (dvojezični mednarodni projekt BAZAART, Dve drami-dva jezika/ Dve drame-dva jezika). Bila ja tudi organizatorica in voditeljica pogovornih srečanj, izpeljala pa je tudi številne intervjuje, med drugim s pisateljico Mirjano Bobić Mojsilović in Renato Salecl ter odmevnega avtorskega projekta Dvojina po južnjaško (v Trubarjevi hiši literature).

Na razstavi, ki je že na ogled v Knjižnici Domžale, si lahko ogledate izbrana dela ustvarjena s tehniko risanja z belim svinčnikom na črn papir, s katero se je Miomira Šegina srečala pred približno desetimi leti. Obrat v predstavnosti, ki pomeni vlečenje podob iz teme na plan, je zahteval več koncentracije pri delu in prav tako več potrpežljivosti.

Na ogled pa so postavljena tudi pisana dela: Antologija sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji – Iz jezika v jezik, Ljubljana Tales – zgodbe v angleškem jeziku in Zgodbe iz knjižnice, 1. del. in druge knjige.

Miomira Šegina riše in slika iz veselja do oblik in svetlobe oz. teme, saj se ji zdi, da nas barve slepijo za bistvo videnega, med tem pa nam črno-beli kontrast do tega bistva pomaga priti.

Lepo vabljeni v Knjižnico Domžale na ogled razstave Miomira Šegina: Belo na črnem – portreti iz teme do 9. februarja 2024. Do njenih številnih prispevkov in kolumen, ki so objavljeni na Domžalcu, pa lahko dostopate tukaj.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi