Letošnji kulturni poletni festival Studenec v znamenju jubileja

»V gledališču pod kozolcem je bila pred sedemdesetimi leti uprizorjena prva igra V Ljubljano jo dajmo. Dogodek je med krajani požel izjemno navdušenje. Vendar bi bil vsakdo prerok, kdor bi si upal takrat napovedati, da bo v neposredni bližini tega kozolca zgrajeno tretje največje pokrito poletno gledališče v Sloveniji. Zgodilo pa se je ravno to. Na obronku vasi in občine je zraslo imenitno gledališče, kjer je našla mesto ljubiteljska kultura, ki se je z leti, to si upam trditi, postopno profesionalizirala,« je ob letošnji 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan v uvodu brošure 19. kulturnega poletnega festivala Studenec 2019 zapisal predsednik Lojze Stražar.

In to kar je zapisal, še kako drži, saj je vsakoletni kulturni poletni festival v Poletnem gledališču Studenec postal sestavni del kulturnega poletnega dogajanja v domžalski občini. Sam festival, ki vsako leto postreže s pestrim in kvalitetnim programom, pa vedno privabi obiskovalce od blizu in daleč. Domača predstava, ki jo pripravijo vsako leto ter sami festivalski dogodki, ki se odvijajo tekom poletja, so več kot primeren razlog, da z obiskom vsaj enega dogodka postaneš del Studenca, izvira ljubiteljske kulture. Prav takšen naslov bo letos nosil koncert ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki bo v Poletnem gledališču Studenec potekal 7. septembra 2019, z njim pa bodo zaprli vrata letošnjega že 19. kulturno poletnega festivala Studenec.

Za uvod so s krajšo predstavitvijo muzikala “Nune v Akciji!” poskrbeli Marjan Bunič, Lea Bartha Pesek, Simona Vodopivec – Franko in Alenka Godec.

Pa pojdimo najprej na začetek. Letošnji 19. kulturni poletni festival Studenec 2019, se bo tradicionalno pričel z uvodnim koncertom v cerkvi sv. Lenarta na Krtini in sicer v soboto, 25. maja 2019, ob 20. uri. Letos bosta program odprtja festivala popestrila Mešani pevski zbor Postojna in Goriški oktet Vrtnica. Nato sledi festivalsko dogajanje, ki bo letos vseboval zaključno prireditev festivala Slovenska polka in valček 2019 (31.5.), monokomedijo Profesor Kuzma mlajši (2.6.), muzikal Briljantina (9.6) ter muzikal Cvetje v jeseni (16.6.). V prvi polovici julija na spored prihaja težko pričakovana domača gledališka predstava – krstna izvedba Lepo je biti muzikant, II. del. (12.7.), ki mu nato sledi še 11 ponovitev. Za zaključek festivalskega dogajanja bo na sporedu še muzikal Nune v akciji! (23.8.), opera Prodana nevesta (30.8.) ter kot smo že omenili, koncert ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan: Studenec, izvir ljubiteljske kulture (7.9.).

Ajda Sokler, Lojze Stražar, Toni Dragar in Slavko Avsenik ml.

Program letošnjega 19. Kulturno poletnega festivala Studenec 2019, so v Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan predstavili na novinarski konferenci, ki je v Poletnem gledališču Studenec potekala v ponedeljek, 13. maja 2019. Na novinarski konferenci, ki jo je vodila Ajda Slokar, pridružil pa se ji je tudi domžalski župan Toni Dragar, je predsednik KD Miran Jarc Škocjan Lojze Stražar skupaj s še nekaterimi ustvarjalci letošnjega festivalskega dogajanja podrobno predstavil program ter samo 70-letnico društva in poletnega gledališča.

Na novinarski konferenci so poleg Stražarja sodelovali še Andrej Hofer, soorganizator zaključne prireditve festivala Slovenska polka in valček 2019, Jure Franko, producent muzikala Briljantina in Nune v akciji!, Gorazd Slak, producent muzikala Cvetje v jeseni ter glavna igralca Nina Pušlar in Matjaž Robavs, koordinator umetniškega programa SNG Opera in Balet Ljubljana Rajko Meserko in Katarina Temkova, predstavnica Goriškega okteta Vrtnica.Domačo gledališko predstavo Lepo je biti muzikat, II. so predstavili igralci Konrad Pižorn – Kondi, Brigita Horvat, Ana Plahutnik, Rajko Majdič, Grega Čepon, režiser Lojze Stražar, glasbeni producent Slavko Avsenik ml. in lektor Ludvik Kaluža. 

Na fotografiji Nina Pušlar, igralka v muzikalu Cvetje v Jeseni in Rajko Meserko, koordinator umetniškega program SNG Opera in Balet Ljubljana.

Pred samim začetkom so ustvarjalci predstavili tudi dva kratka glasbena izseka iz muzikala Nune v akciji!, za kar so poskrbeli Simona Vodopivec – Franko, Alenka Godec, Lea Bartha Pesek in Marjan Bunič, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel Miran Juvan.

Kljub temu, da je program letošnjega festivala zelo pester in raznolik – za vse okuse, bi lahko rekli -, pa je bilo enotno vsem to, da je prav vsem v veselje in čast nastopiti na odru Poletnega gledališča Studenec. Več o tem, kaj so vse so še povedali o posameznih predstavah, ki se bodo zvrstile v okviru 19. kulturnega poletnega festivala Studenec 2019, pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

Koncert ob odprtju festivala: MePZ Postojna in Goriški oktet Vrtnica

Cerkev sv. Lenarta na Krtini, sobota, 25. maj 2019, ob 20. uri.

Vsakdanjo prozo razglašenega življenja, polno skrbi, ovir, izgub in težav v puščavi ali močvari odnosov, lahko z razumevanjem in ljubeznijo odpravimo, če skupaj v zboru ubrano zapojemo. To vsekakor dobro vedo odlični pevci in pevke dveh primorskih pevskih sestavov: Goriškega okteta Vrtnica, ki je goriškim poslušalcem dobro znan, in Mešanega pevskega zbora Postojna.

(Foto: Matej Vidmar)

Poleg ljubezni do petja ter izjemnih uspehov na domačih in tujih odrih pevce druži priznani slovenski zborovodja Matjaž Šček, čigar delo je prepoznavno in cenjeno, izvajanje rahločutno in zavzeto, njegovi programi pa sveži in nekonvencionalni. Na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih je vedno dosegal najvišje uvrstitve in priznanja.

Festival bo slavnostno odprla podžupanja mag. Renata Kosec. Koncert bo povezoval Igor Velše.

Več informacij o dogodku

Slovenska polka in valček 2019

Poletno gledališče Studenec, petek, 31. maj 2019, ob 20. uri

Festival je tudi med glasbeniki in avtorji najbolj priljubljen, tudi najbolj odmeven, saj ga neposredno prenašata tako Radio kot Televizija Slovenija. Velikokrat pa se k prenosu priključita tudi Radio Maribor in Radio Koper. Posebej smo ponosni, da smo letos v sistem odločanja in izbire v kvalifikacijah in na prireditvi vključili vse tri nacionalne radijske programe ter 8 lokalnih/regionalnih postaj.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Na dogodku bo nastopilo 12 ansamblov, slišali bomo 6 polk ter 6 valčkov. Spremljevalni program pa bo posvečen glasbenemu opusu mag. Ivana Sivca. Voditelja bosta Darja Gajšek in Blaž Švab, urednik Andrej Hofer, režiser Marjan Kučej.

Več informacij o dogodku.

Profesor Kuzman mlajši

Poletno gledališče Studenec, nedelja, 2. junij 2019, ob 21. uri

Monokomedija Profesor Kuzman mlajši s podnaslovom Komedija o di(v)jakih in (m)učiteljih v režiji Perice Jerkovića obljublja najzabavnejše šale na temo šole.

Uroš Kuzman je dolgoletni stand-up komik, ki ga cenijo tako kolegi kot občinstvo. Je edini doktor matematike med komiki in vodi tudi oddaje Ugriznimo znanost na TV Slovenija ter poje v zabavnem sedemčlanskem Šaleškem študentskem oktetu.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

V svoji monokomediji popelje občinstvo na ekskurzijo po spominih na piflanje, plonkanje, pisanje, šolske izlete in špricanje. V predstavi, ki je začela pohod po slovenskih odrih, se v polni blok uri prelevi v profesorja, ki smo si ga vsi vedno želeli, saj je sproščen, duhovit in ga bolj kot golo predavanje zanima to, da iz občinstva izvleče največ smeha.

Predstava traja 1 uro in 30 minut, brez odmora.

Več informacij o predstavi.

Briljantina

Poletno gledališče Studenec, nedelja, 9. junij 2019, ob 21. uri

Briljantina se dogaja v začetku šolskega leta konec petdesetih let. Govori o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, ki jim je skupna želja po prijateljstvu in ljubezni. Govori o odraščanju in dozorevanju ter o sanjah glede prihodnosti. Vse to pa so večne teme mladih in razlog za uspeh predstave tudi 47 let po premieri. Osrednja lika muzikala sta neotesan in predrzen fant Danny ter pridno, lepo vzgojeno dekle Sandy.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Producent slovenske različice muzikala Jurij Franko je sestavil kreativno ekipo na čelu z režiserjem Jugom Radivojevićem ter talentiranimi mladimi igralci, plesalci, pevci in glasbeniki. Za odličen prevod pesmi je poskrbel glasbenik in kantavtor Tomaž Domicelj, dialoge pa je na duhovit način poslovenil Boštjan Gorenc – Pižama.

Predstava traja 2 uri in 45 minut in ima en odmor.

Več informacij o predstavi.

Poletno gledališče Studenec, nedelja, 16. junij 2019, ob 21. uri

Že peto leto izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni navdušuje obiskovalce po celi Sloveniji. In v sklopu poslovilne turneje se bo prvič predstavilna enkratnem prizorišču, letnem gledališču Studenec. Muzikal ponuja eno najlepših ljubezenskih zgodb slovenske literarne zgodovine. Idilična kmečka povest Cvetje v jeseni avtorja Ivana Tavčarja je najbolj znana ljubezenska zgodba v slovenski književnosti, velja pa tudi za eno najlepših. A zgodba ne govori zgolj o ljubezni med moškimin žensko, temveč opeva tudi ljubezen do domovine in domače zemlje.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Vrhunska ekipa ustvarjalcev in izvajalcev, odlična igra in neprekosljivo petje so poskrbeli, da so stoječe ovacije in razprodane predstave postale kar pravilo. Zahtevnega gledališko-glasbenega žanra se je ekipa muzikala Cvetje v jeseni lotila nadvse ambiciozno, na samem začetku tudi ne vedoč, da bodo postavili nova merila za muzikal. Za uspeh pa gre velika zahvala predvsem gledalcem, ki so predstavo s svojim pozitivnim čustvenim odzivom ponesli na še višjo raven.

Predstava traja 2 uri in ima en odmor.

Več informacij o predstavi.

Krstna izvedba domače gledališke predstave
(Andreas Brandstätter)

LEPO JE BITI MUZIKANT II. del

Poletno gledališče Studenec. Premiera: petek, 12. julij, ob 21. uri

Predstava Lepo je biti muzikant, II. del je nova in izvirna zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, v katero je avtor, Avstrijec Andreas Brandstätter, tudi tokrat spretno vpletel lepe in znane Avsenikove melodije. Iz načina, kako je začrtal like in si dramaturško zamislil predstavo kot celoto, razpoznamo avtorjev odnos do velikanov slovenske narodnozabavne glasbe – izjemno jih ceni.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Ansambel Fantov pet je po zmagi na mednarodnem tekmovanju narodnozabavne glasbe v Stuttgartu več let miroval. Do ponovnega srečanja je prišlo po naključju – ob praznovanju rojstnega dne Lucije, hčere vodje ansambla Mihe. Namera družine Avsenik, da podeli ansamblu nagrado in priznanje za dosežen uspeh, pa tudi dokončno ponovno združi člane ansambla. Gostilničar Karel si močno prizadeva, da bi zasedba ponovno oživela, skupaj s teto Mici ne skrivata navdušenja nad Ansamblom bratov Avsenik in narodnozabavno glasbo, zato ni presenečenje, da želi prav teta iz spoštovanja do ustvarjalcev tovrstnih melodij postaviti veličasten spomenik.

Krstna izvedba predstave Lepo je biti muzikant, II. del je sicer nadaljevanje lanskoletne, pa vendar je to povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Avsenik.

Ponovitve: 14. 7, 18. 7., 19. 7., 20. 7., 3. 8., 4. 8., 8. 8., 9. 8., 11. 8., 15. 8. in 16. 8. (Vse predstave se začnejo ob 21. uri).

Več informacij o predstavi.

Nune v akciji!

Poletno gledališče Studenec, petek, 23. avgust 2019, ob 20.30 uri

Nune v akciji! je domiselna zgodba o petih redovnicah, ki se znajdejo v denarnih težavah in so prisiljene pripraviti dobrodelni SHOW, v katerem pa hoče biti vsaka od njih prva zvezda. V nizu nenavadnih situacij se redovnice pokažejo v povsem drugačni luči, kot smo jih vajeni. V soju reflektorjev ob petju, plesu in smehu vsaka posebej in vse skupaj zažarijo na čisto samosvoj način.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

V slovenski različici nastopajo vrhunska slovenska umetniška imena, ki obiskovalce navdušujejo tudi v najbolj obiskanem muzikalu v Sloveniji vseh časov: Mamma Mia! Gojmir Lešnjak – Gojc, Simona Vodopivec– Franko, Alenka Godec, Marjan Bunič in Lea Bartha Pesek. Kot glasbeni vodja in instrumentalist pri predstavi sodeluje Miran Juvan.

Predstava traja 2 uri in ima en odmor.

Več informacij o predstavi.

Prodana nevesta

Poletno gledališče Studenec, petek, 30. avgust 2019, ob 20. uri

SNG Opera in balet Ljubljana gostuje na Studencu s komično opero Prodana nevesta skladatelja Bedřicha Smetane na libreto Karla Sabine.Prodano nevesto je režiser Jiři Nekvasil označil kot barvito predstavo, polno fantazije. Prodana nevesta je po režiserjevem prepričanju ena najboljših komičnih oper sploh. Dogaja se v stvarnem okolju češke vasi, hkrati je oblikovana kot artistična komedija z veliko stilizacije in gledališke magije. Sam se je trudil, da bi z režijo v predstavo vnesel čim več gledališke igre. Čeprav je Prodana nevesta pogosto razumljena kot folklorna opera, jo sam razume drugače.

(Foto: arhiv Poletnega gledališča Studenec)

Komična opera v treh dejanjih Prodana nevesta je krstno izvedbo doživela leta 1866 v Pragi, leta 1894 pa je na odru ljubljanske Opere doživela slovensko premiero. Zadnja postavitev v Ljubljani je bila leta 1998.

Predstava ima dva odmora.

Več informacij o predstavi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Poletno gledališče Studenec; Video: Miro Pivar, Poletno gledališče Studenec

Tagi