Kulturno-zgodovinski natečaj za osnovnošolce ob razstavi Zlata sled

Vabljeni k sodelovanju v kulturno-zgodovinskem natečaju ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije.

Ob tem pomembnem jubileju so v Narodnem muzeju Slovenije pripravili razstavo z naslovom Zlata sled. Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem. “Zlato je namreč ena od skupnih točk, ki povezuje vse zbirke Narodnega muzeja Slovenije, saj je eden od najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali najpomembnejše in najdragocenejše predmete. Zato smo ga izbrali za temo osrednje razstave ob 200-letnici muzeja,” so bo objavi natečaja povedali v Narodnem muzeju Slovenije.

Tema letošnjega natečaja:

Zlato okoli nas

To je lahko zlat predmet, lahko pregovor o zlatu, lahko dragocen prstan naše babice … Razmislite, kje vse okoli vas je zlato in kako bi ga predstavili širši javnosti, kot to počnemo v muzeju na razstavah.

Osnovnošolce vseh razredov ter njihove učitelje, mentorje vabijo, da do ponedeljka, 16. maja 2022, tej tematiki posvetijo del šolskih obveznosti (lahko kot dopolnilo pri likovnem pouku, pouku družbe, zgodovine, spoznavanja okolja, v okviru izbirnih predmetov ali interesnih dejavnosti). Na natečaju lahko sodelujejo posamezni razredi ali skupine. Objava nagrajencev bo v ponedeljek, 23. maja 2022, tako bodo lahko obisk in vodstvo po razstavi izkoristili še v tem šolskem letu.

Svoj predlog lahko predstavite na zanimiv, poljubno izbrani način: risba, grafika, kolaž, fotomontaža, strip, maketa, video, zgodba. Vsak razred ali skupina naj pošlje le en izdelek, ki naj bo delo vseh. Navedite tudi osnovno šolo in razred/skupino, ime mentorja ter njegov kontakt.

Prispevke do 16. maja 2022 pošljite na naslov: Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana. Na pošiljki naj bo označeno: »NE ODPIRAJ – KULTURNO-ZGODOVINSKI NATEČAJ«.

Vse prispevke bo pregledala komisija v sestavi:

  • Renny Rovšnik, muzejska pedagoginja
  • Grega Gutman, sodelavec za stike z javnostmi
  • Dr. Zora Žbontar, višja kustodinja

Nagrade:

  • 1.–3. mesto: Ogled razstave Zlata sled z vodstvom za cel razred (nagrada ne vključuje prevoza na relaciji šola–muzej)
  • 4.–10. mesto: Paket knjižnih nagrad
Če boste imeli kakršna koli vprašanja glede izvedbe natečaja, vas prosijo, da jim pišete na elektronski naslov info@nms.si. Z veseljem vam bodo pomagali.

“Ob tem natečaju napovedujemo prenovljeni pedagoški program za osnovne in srednje šole. Vabljeni k spremljanju naše spletne strani www.nms.si in naših družbenih omrežij,” so še povedali v Narodnem muzeju Slovenije.

Veseli bomo tudi vaših objav, kako ste se lotili izziva ob natečaju.

#zlatasled

Tagi