Kozolec: Naša etnološka dediščina

V dvorani Knjižnice Domžale je na ogled razstava KOZOLEC: Naša etnološka dediščina, kjer so razstavljene fotografije vseh sodelujočih, ki so lani poleti sodelovali na fotografskem natečaju. Kozolci so bili fotografirani v Občini Domžale in okoliških občinah.

Knjižnica Domžale je s fotografskim natečajem, ki ga je objavila poleti 2021 in v sklopu katerega je razglasila tri zmagovalne fotografije, želela spomniti na kozolce, ki predstavljajo našo prečudovito etnološko dediščino. Na fotografski natečaj se je odzvalo dvanajst ljubiteljev fotografije, ki so poslali več fotografij, s katerimi so Knjižnici Domžale pomagali obogatiti domoznansko zbirko, za kar so se jim iskreno zahvalili.

Razstava KOZOLEC: Naša etnološka dediščina je bila na ogled od 19. oktobra do 2. novembra 2020. Fotografije pa si lahko znova ogledate v dvorani Knjižnice Domžale.

Zgornja Javoršica, foto: Suzana Kokotec, 2. mesto

Kozolec je naša nacionalna posebnost. V takšni obliki ga najdemo le še na jugu Avstrije, ponekod v Italiji, najpogosteje tam, kjer so živeli Slovenci. Kozolec je dokaz, kako domiseln je bil slovenski kmečki človek. Iz lesa je zgradil prostor za sušenje pridelkov in shranjevanje kmečkih strojev. Pomagal si je z naravnimi viri, kot sta veter in sonce.

Preverite poletni urnik knjižnice Domžale in krajevnih enot knjižnice, ki velja vse tja do konca avgusta.

Lepo vabljeni k ogledu razstave.

Petra Petravič; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi