Knjižnica – ključ do širokih obzorij

Slovenske splošne knjižnice so javne ustanove, ki zagotavljajo enakovreden dostop do znanja, informacij in kulture. V Sloveniji je 58 splošnih knjižnic, njihova mreža, katere pomemben del je tudi Knjižnica Domžale, pa sega v več kot tisoč večjih in manjših krajev po Sloveniji. Vse splošne knjižnice imajo skupaj več kot 12 milijonov enot gradiva, ki obsega knjige, časopise, revije, glasbene nosilce, filmsko in video gradivo, elektronske knjige in zbirke ter drugo gradivo.

Storitve in dejavnosti knjižnic obsegajo izposojo knjižničnega gradiva, omogočanje dostopa do interneta in elektronskih virov, uporabo računalnikov in drugih informacijskih tehnologij, pomoč pri iskanju informacij ter organizacijo prireditev in delavnic, zato knjižnice v 21. stoletju vse bolj postajajo kulturni in izobraževalni centri, prostor raziskovanja, ustvarjanja, druženja in kulturnega udejstvovanja. Zaradi svoje vsestranskosti so veliko več kot le hranilci knjižnega gradiva – so nepogrešljiv steber znanja in kulturnega bogastva, s spodbujanjem bralne kulture in informacijske pismenosti ter kritičnega razmišljanja in ustvarjalnosti pa aktivno prispevajo k razvoju družbe in oblikovanju prihodnosti.

Vsako leto novembra obeležujemo dan in teden splošnih knjižnic – takrat je dogajanje v knjižnicah še posebej pestro. S skupno akcijo želimo opozarjati na pomembne vidike sodelovanja knjižnic v lokalnem okolju in širše.

Letošnje geslo tedna splošnih knjižnic, ki poteka med 20. in 24. novembrom, se glasi: KNJIŽNICA – KLJUČ DO ŠIROKIH OBZORIJ. V tem tednu smo v Knjižnici Domžale pripravili vrsto dejavnosti in prireditev. 20. novembra, na dan splošnih knjižnic, organiziramo anketo, bukvarno in nagradne igre, za otroke pa predstavo Polž Štef se uči vljudnosti. Ostale prireditve v tednu splošnih knjižnic so naštete spodaj:

V skladu z letošnjim geslom želimo knjižnice na splošno, v tednu splošnih knjižnic pa še posebej, opozarjati na pomen socialne vključenosti in multikulturnost ter prispevati k vključevanju priseljencev v lokalno okolje. V tednu splošnih knjižnic zato vabimo na predstavitev knjige Mirze Bašića: Spavaj obuven, sine, ki jo pripravljamo v sodelovanju z bošnjaškim kulturnim društvom Ruh iz Domžal. Knjiga je pretresljiv avtobiografski roman petnajstletnika, ki po okupaciji Srebrenice skupaj z očetom in starejšim bratom tava po gozdovih in išče pot v svobodo.

Zavedati se moramo, da število prosilcev za mednarodno zaščito, beguncev in oseb brez državljanstva narašča. Migracije in mobilnost ljudi so stalnica, a kljub temu takšne ali drugačne meje še vedno pomembno zaznamujejo življenja begunk in beguncev.

Literatura briše meje ter migrante in migrantke, ki so bili zaradi konfliktov, vojn, preganjanja, poplav, suše ali slabih ekonomskih razmer prisiljeni zapustiti svojo domačo državo, predstavlja predvsem kot ljudi, ki se želijo vključiti v našo skupnost in z nami soustvarjati prihodnost. Več o knjigah na temo begunstva in priseljenstva najdete v tokratni rubriki Z naših polic, knjige so razstavljene tudi na oddelku za odrasle v Knjižnici Domžale.

Vabljeni, da praznujete skupaj z nami.

Avtor: Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi