Kako so odvetniki skozi stoletja uporabljali pravne module za povečanje bogastva svojih strank?

Napovednik dogodkov zavoda OPRO

Prihodnji konec tedna zavod OPRO pripravlja kar tri pogovorne dogodke na različnih lokacijah.  V četrtek, 6. junija, ob 18. uri bodo z okroglo mizo »Gerotranscendenca v Sloveniji: med teorijo in prakso« v Knjižnici Otona Župančiča razglabljali o pomenu rezultatov raziskave o razširjenosti gerotranscendence pri nas. V petek, 7. junija, ob 17. uri bo v sklopu literarnega festivala 29. Slovenski dnevi knjige potekal pogovor o vlogi prava pri ustvarjanju in vzdrževanju neenakosti. Dogodek z naslovom »Arhitektura bogastva: Pravo, kapital in skriti vzvodi neenakosti« bo potekal v Pritličju. V soboto, 8. junija, ob 14. uri pa bo v sklopu literarnega festivala 29. Slovenski dnevi knjige v vrtu Lili Novy potekal pogovor z naslovom »Strategije za demokratično prihodnost: Uresničevanje realnih utopij«.

Arhitektura bogastva: Pravo, kapital in skriti vzvodi neenakosti

Pritličje (Mestni trg 2, 1000 Ljubljana) v petek, 7. junija ob 17. uri

S pravnico dr. Barbaro Rajgelj in politologom dr. Markom Hočevarjem bo potekal pogovor o preobražanju premoženja – od zemljišč in dolgov do znanja – s pravnimi mehanizmi v kapital. Pogovor, ki poteka pod okriljem literarnega festivala 29. Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo temeljil na slovenskem prevodu knjige Zakodirani kapital pronicljive pravnice Katharine Pistor in bo pomagal razumeti pravne mehanizme, ki ustvarjajo in vzdržujejo neenakost. Na pogovoru boste izvedeli, kako so odvetniki skozi stoletja uporabljali pravne module za povečanje bogastva svojih strank in kakšno vlogo so pri tem odigrale države s svojimi sredstvi prisile.

Povezava do dogodka na Facebooku. Podrobneje o knjigi Zakodirani kapital.

Gerotranscendenca v Sloveniji: med teorijo in prakso

Knjižnica Otona Župančiča (Kersnikova 2, 1000 Ljubljana), v četrtek, 6. junija ob 18. uri

Besedo gerotranscendenca je skoval švedski sociolog dr. Lars Tornstam, da bi opisal staranje kot pozitiven razvojni proces, ki se nadaljuje skozi vse življenje in vodi v novo življenjsko perspektivo v starosti, za katero je značilen prehod iz materialističnega in racionalnega pogleda na svet k bolj notranje usmerjenemu in transcendentnemu doživljanju. Toda Tornstamova  odkritja temeljijo raziskavah, ki so bile opravljene v državah severne Evrope, ki se kulturno in socialno v marsičem razlikujejo od Slovenije. Da bi bolje razumeli pojav gerotranscendence pri nas, bodo mag. Barbara Purkart, iz Doma starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik, doc. dr. Urša Bratun, iz Zdravstvene Fakultete Univerze v Ljubljani in doc. dr. Anamarija Kejžar, iz Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani predstavile rezultate raziskave o razširjenosti gerotranscendence v Sloveniji in jih primerjali z uvidi glede zaznavanja gerotranscendence pri njihovem delu.

Povezava do dogodka na Facebooku. Podrobneje o knjigi Gerotranscendenca: razvojna teorija o dobrem staranju.

Strategije za demokratično prihodnost: Uresničevanje realnih utopij

Vrt Lili Novy (Tomšičeva 12, 1000 Ljubljana), v soboto, 8. junija ob 14. uri

Realne utopije lahko razumemo kot alternative družbenega razvoja, ki se pojavljajo v razpokah kapitalističnega sistema in ponujajo vpogled v možnost drugačne, bolj pravične družbe. S profesorico sociologije dr. Tanjo Rener bo potekal pogovr o knjigi Erika Olina Wrighta Kako biti antikapitalist v 21. stoletju, ki govori o potrebi po strategiji in oblikovanju kolektivnega akterja, ki bi lahko nekapitalistične alternative postopoma razširil in s tem izpodrinil prevladujoče nedemokratične in neegalitarne družbene strukture. Pogovor, ki poteka pod okriljem literarnega festivala 29. Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev bo vodilo vprašanje, kako lahko realne utopije postanejo temelj za gradnjo bolj demokratične in enakopravne prihodnosti.

Povezava do dogodka na Facebooku. Podrobneje o knjigi Kako biti antikapitalist v 21. stoletju.

Opro, zavod za aplikativne študije

OPRO je zavod za aplikativne študije, ki se od leta 2017 ukvarja z marginalizacijo družbenih skupin, stereotipnimi podobami odrinjenih ter kako le ti spodbujajo rast razslojevanja družbe. Z organizacijo okroglih miz želijo opozoriti na probleme, o katerih se v javnosti malo oziroma sploh ne govori, ker so to problemi marginaliziranih, spregledanih in za odločevalce nepomembnih ljudi. Z obravnavo izrinjenih skupin na dostojanstven in spoštljiv način poskušajo spreminjati negativne podobe, ki služijo ekonomskemu razslojevanju in osebnostni degradaciji. Prizadevajo si za vzpostavitev enakopravne diskusije glede sistemskih podmen, ki povzročajo in poglabljajo marginalizacijo družbenih skupin, tako sistemskih, ekonomsko-socialnih, kot individualnih.Prizadevajo si za odpravo vsiljenega generacijskega konflikta in zmanjšanje neenakosti v razmerju moči med velikimi lastniki kapitala in državo na eni in za zdaj molčečo prikrajšano večino na drugi strani. Opozarjajo na ključna etična vprašanja, ki jih sproža informacijska tehnologija z ogromnimi zbirkami individualnih podatkov in nadzora nad njimi in si hkrati prizadevajo za prerazporeditev bogatstva.

Zavod OPRO, Foto: Zavod OPRO, Unsplash.com

Tagi