Izšla je nova številka Slamnika – september 2021

Izšel je septembrski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove septembrske številke v letu 2021.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove septembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

v septembru praznujemo mednarodni dan starejših, poleg tega je ta mesec posvečen tudi demenci, hudi in vse bolj razširjeni bolezni, ki močno prizadene možgane in spomin, zato smo tokratno naslovnico posvetili dogodku, ki širi zavedanje o tej bolezni – sprehodu za spomin, ki sta ga organizirala Dom upokojencev Domžale in domžalska podružnica Spominčice, združenja za pomoč pri demenci. Že vrsto let opozarjamo tudi na pomanjkanje mest v domovih za ostarele ter nujno vzpostavitev centra za dnevno varstvo dementnih. Poleg tega se domovi za starejše soočajo še s kadrovsko krizo, ki se je v času epidemije še zaostrila. O neuspešnih razpisih za zapolnitev večine prostih delovnih mest je za Slamnik spregovorila direktorica Doma za upokojence Domžale Nataša Zalokar.

V Temi meseca vam predstavljamo rezultate neodvisne raziskave o spletni preglednosti dela slovenskih občin, torej o odprtosti in transparentnosti njihovega delovanja. Žal je raziskava, ki jo je izvedel inštitut Danes je nov dan v sodelovanju z Organizacijo za participativno družbo in PIC – Pravnim centrom za varstvo človekovih pravic in okolja, pokazala zelo slabo splošno stanje in tudi Občina Domžale se je v njej uvrstila v spodnji del lestvice.

V Velikem intervjuju nas prebuja in vabi k doživljanju našega kraja Mira Bečan, vodja Službe za turizem Občine Domžale, ki je prepričana, da turisti niso le množica ljudi, ki v kraj pridejo organizirano, temveč smo turisti tudi domačini ali pa obiskovalci iz sosednjega kraja, ki uživamo na koncertu, gledališki predstavi, domači kulinariki in se poučimo o bogati dediščini našega kraja.

Slaščičarka Maja Zakrajšek je tokratni Obraz Domžal. V Domžale se je preselila pred dvema letoma, da lahko med nami uresničuje svoje sanje – izdelovanje tort z imenom Majine torte.

V rubriki Glas mladih pa vam predstavljamo Luko Trtnika, Domžalčana, ki je sodeloval na paraolimpijskih igrah v Tokiu, kamor ga je pripeljala njegova predanost namiznemu tenisu.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi