Izšla je nova številka Slamnika – september 2020

Izšel je septembrski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove septembrske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove septembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

letošnjo podelitev priznanj vsem nagrajencem Občine Domžale so zaznamovale razmere, v katerih trenutno živimo. Zaradi tega je tako časovno kot prostorsko prestavljena podelitev priznanj, ki je namesto v aprilu, ko občina Domžale praznuje svoj rojstni dan, potekala v septembru in to na prostem, na Kolovcu v Radomljah. Prvikrat v vsej zgodovini občine je naziv častne občanke prejela ženska – gospa Vera Vojska, ki je s svojim dolgoletnim iskrenim in nesebičnim delom prispevala veliko v našo lokalno skupnost. Nekoč urednica Slamnika, danes še vedno naša novinarka, brez katere Slamnik zagotovo ne bi bil to, kar je. Ob tej priložnosti bi se ji tudi sama rada zahvalila za sodelovanje ter iskreno čestitala za naziv častne občanke. Z Vero Vojska smo se o njenem polnem in ustvarjalnem življenju pogovarjali v Velikem intervjuju. Ostale nagrajence Občine Domžale pa vam predstavljamo v Temi meseca.

V Slamniku uvajamo novo rubriko Naša varnost, v kateri bomo v vsaki številki izpostavili določeno vrsto kriminalitete, ki bo v tistem mesecu najbolj aktualna, s priporočilom na večjem poudarku pri samozaščitnih ukrepih. Tokrat opozarjamo na drzne tatvine, ki so jih policisti zaznali v naših krajih, ob tem pa svetujemo, kako ravnati ob nenapovedanem obisku neznanih oseb.

Novost je tudi Slamica – zgovorna fotografija s kratkim komentarjem, ki opozarja na večje ali manjše nevšečnosti v naši občini. Vabljeni k sodelovanju, opozarjanju in posledično, upajmo, k izboljšanju razmer.

V rubriki Obrazi Domžal vam predstavljamo Zorana Smiljanića, pripadnika t. i. tretje generacije avtorjev slovenskega stripa. V zadnjih nekaj letih je zrisal Ustavo v stripu, Meksikajnarje, Zadnji let Tonija Mrlaka ter biografijo Ivan Cankar: podobe iz življenja. Kot kronist slovenske zgodovine ohranja lastno striparsko pokrajino, mojstrsko spoštovanje devete umetnosti in ubranost z bralstvom.

Na kulturnih straneh pa sta naša gosta pevec Janez Cerar in akademska slikarka Vera Terstenjak, ki je čas izolacije zaradi pandemije preživela v ustvarjalnem zanosu. Njena dela si lahko ogledate na prvi virtualni razstavi, ki jo najdete na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika/Galerija/ Virtualna razstava.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi