Izšla je nova številka Slamnika – oktober 2023

Izšla je oktobrska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove oktobrske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove oktobrske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

z dnevom odprtih vrat poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale vsako leto tradicionalno vstopijo v oktober, ki je posvečen požarni varnosti. Mi pa mesec oktober zaključujemo s simpatično fotografijo, posneto na tem dogodku, ter Temo meseca, ki je namenjena ozaveščanju o pomenu požarne varnosti. O aktivnostih prostovoljnih in poklicnih gasilcev v mesecu požarne varnosti smo se pogovarjali z direktorjem Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrejem Jarcem in poveljnikom javne gasilske službe v občini Domžale Matjažem Merkužičem, s katerima smo se dotaknili tudi letošnje teme meseca požarne varnosti – preprečevanju požarov v naravi – ter o projektu Alpe Adria Knowledge Transfer, v katerem sodelujejo domžalski poklicni in prostovoljni gasilci.

V oktobru obeležujemo tudi mednarodni dan starejših, zato je tokratna gostja Slamnikovega velikega intervjuja direktorica domžalskega doma upokojencev mag. Nataša Zalokar. To odgovorno delo opravlja že tretji mandat, letos tako teče že dvanajsto leto njenega vodenja javnega zavoda. Pretekla leta so bila za takšno delo prav gotovo zahtevno obdobje, saj so domovi preživljali težke čase ob pandemiji. A tudi zdaj časi niso lahki. V pogovoru smo se tako dotaknili tudi aktualnih težav spopadanja s hudimi kadrovskimi težavami, slabimi plačami, pritiski za povečanje kapacitet kot tudi o prepotrebni prostorski širitvi in iskanju novih možnosti zanjo.

Še vedno pod vtisom poletnih neurij in poplav smo k pogovoru povabili geografa mag. Miho Pavška, raziskovalnega asistenta na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU ter poveljnika Civilne zaščite Občine Trzin. Pred novembrskimi deževji nam je pojasnil, kako se v domžalski občini, ob poplavni in hudourniški reki Kamniški Bistrici, čim bolje pripraviti na morebitne nove poplave.

Na straneh kulture pa je naš gost Radomljan Jan Gregorka, eden najboljših slovenskih bas kitaristov, ki s svojim glasbenim znanjem in predanostjo ustvarja na malih in velikih odrih. Z nami je spregovoril o svoji karieri, izkušnjah, izzivih in življenju glasbenika nasploh.

Seveda pa tudi v tem Slamniku najdete številne novice s sveta športa, kulture in društev ter vrtcev in šol.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi