Izšla je nova številka Slamnika – november 2023

Izšla je novembrska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove novembrske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove novembrske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

v letošnjem letu obeležujemo 75-letnico delovanja Vrtca Domžale. Vključenost v predšolsko vzgojo predstavlja pomemben del otrokovega razvoja, zato je še kako pomembno, da vrtec ves čas svojega obstoja sledi novostim, pedagoškim dognanjem ter je razvojno in trajnostno naravnan. V skladu z omenjenimi vrednotami so častitljivo obletnico, katere slogan se glasi ¾ stoletja odlične vzgoje, simbolno počastili tudi s sajenjem mladih dreves. Vsaka enota Vrtca Domžale je za 75-letnico vrtca posadila sadiko drevesa, izbirali so lahko med lipo, katalpo in javorjem ter se odločili skladno z njihovimi željami in prostorskimi možnostmi. Otroci so z veseljem sadili drevesa, saj vedo, kako zelo je drevo pomembno za življenje.

Naslednji korak v odraščanju je osnovna šola. V Velikem intervjuju vam predstavljamo novo ravnateljico Osnovne šole Preserje pri Radomljah Jasno Korbar, ki je po rodu Štajerka, a že več kot 30 let z možem in tremi otroki živi v Trebnjem. Sicer profesorica kemije v srednji šoli je v letošnjem letu prvič stopila v vlogo ravnateljice in tudi sama priznava, da je vstopila v velike čevlje, ne samo zato, ker gre za edino tovrstno Glasserjevo šolo kakovosti, ampak tudi zaradi izzivov, ki jih ima šola, tako s prostorsko stisko kot tudi z nadpovprečnim številom otrok, posledično tudi zaposlenih. Na kakšen način premaguje te izzive in kako danes potekajo učni in delovni procesi na OŠ Preserje pri Radomljah nam je zaupala v prvem pogovoru po prihodu v našo občino.

V novembrski Temi meseca vam predstavljamo nove programe v Zdravstvenem domu Domžale, med katerimi je tudi velik integriran Center za krepitev zdravja, ki bo s svojimi dejavnostmi zmanjševal neenakosti v zdravju, dosegal boljše zdravje za vse in z zdravjem povezano kakovost življenja.

Na 10. redni seji so svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Domžale potrdili Odlok o participativnem proračunu v Občini Domžale in postavili temelje za izvedbo participativnega proračuna za leto 2024. O tem, kaj to pomeni in kako se bo izvajal, lahko preberete na straneh Urada županje.

Med aktualnimi novostmi pa je tudi vzpostavitev sistema izposoje koles v občini Domžale, ki naj bi v okviru Centra trajnostne mobilnosti zaživel spomladi 2024.

V hladnih dneh, ko so na pohodu najrazličnejši virusi, je sveža, domača zelenjava na naših krožnikih nepogrešljivi del zdravega življenja. Na domžalski tržnici svežo in raznovrstno zelenjavo s kmetije Peterka iz Štude pri Domžalah ponuja Tilen Peterka, pri prodaji pa mu pomaga mlajši brat Žan. Ohranjajo tradicionalno pridelavo, pri kateri ne uporabljajo umetnih gnojil in škropiv, gojijo pa tudi avtohtone sorte zelenjave. Več o njihovih izdelkih in načinu pridelave si lahko preberete v rubriki Obrazi domžalske tržnice.

Za vse nogometne navdušence pa je tu intervju s Slobodanom Vukom, domžalskim strelskim rekorderjem, ki je danes vpet med NK Domžale, NK Roltek Dob in svojo nogometno šolo – torej med profesionalizem, polprofesionalizem in amaterizem – ter delo z mladimi in najmlajšimi nogometnimi navdušenci. Odličen športni sogovorec torej. Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi