Izšla je nova številka Slamnika – november 2020

Izšel je novembrski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove novembrske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove novembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

koronavirus še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, čeprav nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd., trajajo že mesec dni. Tudi v domžalski občini je še vedno veliko okužb. Številne stiske so se poglobile, marsikatera je nastala na novo. Naša sogovornica v Velikem intervjuju, Andreja Novak, dr. med., specialistka psihiatrije, zaposlena v Zdravstvenem domu Domžale, pravi, da nas je drugi val zajel v velikem obsegu. Ljudje pa običajno zmoremo obvladovati stres le v določenem obsegu. Če stres traja predolgo, se marsikdo zlomi, še zlasti, ker bolezni sledijo posledice, kot so brezposelnost, finančne težave, družinska nesoglasja in ločitve. Pomembno je, da v tem času ohranjamo zdrav razum, to pa lahko počnemo le, če imamo možnost in si znamo utrgati čas zase in za stvari, ki so nam blizu in nam lepšajo vsakdan.

Posebej smo se dotaknili problematike varnosti starejših. O stiskah in težavah, s katerimi se soočajo v tem času, smo se pogovarjali z zagovornico starejših Tejo Primc, ki je v letih 2018 in 2019 v okviru LAS Za mesto in vas izvajala projekt Varna starost na območju Trzina, Medvod in Domžal. Teja opozarja, da gre pri iskanju rešitev za zaščito starejših v trenutni zdravstveni krizi za očiten pojav starizma s strani političnih odločevalcev. Projekt Varna starost je nastal iz želje, da bi starejše informirali o njihovih pravicah in možnostih ukrepanja v situacijah, ko doživljajo nasilje.

V Temi meseca si lahko preberete o nenadzorovanem odlaganju odpadkov vseh vrst v naravo in na nekatere lokacije po naseljih, ki še zdaleč niso namenjene odlaganje odpadkov. Tako sta v Preserjah pri Radomljah in Študi dobesedno čez noč nastali dve črni odlagališči odpadkov. Med letošnjim jesenskim kosovnim odvozom pa se je izkazalo tudi, kako obremenjujoči so odpadki za našo občino in kako je ločevanje in odlaganje odpadkov še vedno zelo velik problem.

Predstavljamo vam tudi Bernarda Rožmana, župnika z Brda pri Lukovici, prostovoljca v Domu upokojencev Domžale, ter mladega znanstvenika in podjetnika Maja Hrovata, ki je eden tistih ljudi, za katere si lahko le želimo, da bi jih Slovenija znala zadržati v svojem okolju. Želim vam, da bi kljub vsem omejitvam, ki nam jih prinaša trenutni čas, znali poiskati čim več svetlih trenutkov in se sprostili v prazničnem vzdušju, ki ga obljublja prihajajoči mesec.

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi