Izšla je nova številka Slamnika – marec 2023

Izšla je marčevska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove marčevske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove marčevske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

prvi spomladanski mesec nam je najprej prinesel Dan civilne zaščite, ki mu je kmalu sledil osmi marec, dan, ko se spominjamo boja za enakopravnost v odnosu med spoloma, nato smo se veselili gregorjevega, ko se ptički ženijo, praznika, ki ga vsako leto praznuje vedno več otrok, več vrtcev in šol, društev in ljubiteljev ljudskih šeg in običajev. 22. marca pa obeležujemo Svetovni dan voda. Vsem trem temam smo se posvetili tudi v marčnem Slamniku.

V Velikem intervjuju je bil naš gost dr. Tomo Virk, literarni zgodovinar in teoretik, prevajalec, esejist, profesor na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti, od junija 2021 pa tudi izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Pred leti že Domžalčan se je lansko poletje skupaj z družino ponovno priselil v našo občino.

V Temi meseca, ki jo je navdihnil praznik Dan žena, smo k pogovoru povabili tri izjemne ženske, vse tri so Domžalčanke in vsaka od njih še vedno pušča konkreten pečat v družbi. Za Slamnik so o vlogi žensk in svojem poslanstvu spregovorile prostovoljka in dobrotnica ter nekdanja direktorica Vera Banko, županja občine Domžale Renata Kosec in predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Tri močne in odločne ženske, ki so in zasedajo položaje, ki bi jih pred desetletji samo moški.

Že tradicionalno je obeležitev dneva Civilne zaščite tudi priložnost za podelitev priznanj najzaslužnejšim poklicnim in prostovoljnim reševalcem, pripadnikom Civilne zaščite pa tudi ostalim strukturam – za vse napore in prizadevanja pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Med domžalskimi nagrajenci na prireditvi, ki je potekala 9. marca v Športni dvorani Domžale, so bili letos nekdanji župan Toni Dragar, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc ter član Radiokluba Domžale – enote za zveze CZ Občine Domžale Robert Kunaver. Srebrno priznanje za sto let delovanja pa je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Pšata – Dragomelj. Na kulturnih straneh vam predstavljamo umetnico mlajše generacije Ano Jagodic, slikarko, multimedijsko umetnico in pedagoginjo, ki se v teh dneh predstavlja na samostojni razstavi z naslovom Pod prvo črto v Galeriji Domžale.

Ob Svetovnem dnevu voda smo rubriko Okolje posvetili skrbi za ohranjanje kakovostne pitne vode. Za ohranjanje okolja in čiste pitne vode so seveda potrebni sistemski ukrepi na globalni ravni, a ima hkrati vsak izmed nas svojo vlogo in lahko prispeva k spremembam. Tudi kot posamezniki lahko z nekaj preprostimi koraki prispevamo k ohranjanju zelenega okolja in čistih voda. Vabljeni k branju Slamnika

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi