Izšla je nova številka Slamnika – marec 2021

Izšel je marčni Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove marčne številke v letu 2021.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove marčne številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

mineva leto dni, odkar so naša življenja zaznamovana s koronavirusom. Dvanajstega marca lani je vlada prvič razglasila epidemijo in od takrat dalje nič več ni tako, kot je nekdaj bilo. In vse kaže, da tudi nikdar več ne bo. V Slamniku se skupaj z domžalskim župnikom mag. Klemenom Sveteljem, Ireno Štrus, strokovno vodjo Medgeneracijskega centra Bistrica Domžale, in mag. Natašo Zalokar, direktorico Doma upokojencev Domžale, spominjamo leta, ki je za nami, leta preizkušenj osnovnih človeških vrednot.

Žal je leto prineslo tudi močan porast družinskega nasilja. Zadnji podatki, ki so zaokrožili v javnosti, kažejo na to, da imamo v Domžalah skoraj dvakratni porast družinskega nasilja, in poročati o toliko primerih je zaskrbljujoče in žalostno. A ne moremo mimo dejstva, da je že eno samo nasilno dejanje nad družino, žensko, moškim in še posebej otrokom, nesprejemljivo. Zato smo v tokratni Temi meseca poiskali konkretne nasvete in usmeritve za žrtve ter preverili, kaj se dogaja in kako jim pomagati.

V Velikem intervjuju je naša sogovornica Stajka Skrbinšek, Domžalčanka, ki jo je pri 49 letih nenadoma zadela diagnoza rak debelega črevesa v četrtem stadiju. Začela se je dolga pot do ozdravitve. Lani v decembru je izšla njena knjiga z naslovom Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival, ki je pretresljiva in iskrena osebna izpoved o pomembnosti poguma, vztrajnosti, pozitivni naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju raka.

V rubriki Obrazi Domžal vam predstavljamo Janeza Dolinška, bibliotekarja in popotnika ter avtorja knjige Daleč od blizu, ki meni, da je eden izmed pomembnih vzrokov razkroja pozne neoliberalne družbe tudi slabšanje bralnih navad oziroma opuščanje branja (dobrih) knjig. Dovolite, da vas nagovori in povabi k razmišljanju.

Marčni Glas mladih pripada Tilnu Hočevarju, vodji projekta medvrstniške pomoči mladim v Domžalah, ki opozarja na epidemijo zasvojenosti prekomerne rabe tehnologije.

Na straneh, namenjenih kulturi, pa vam predstavljamo stavbno dediščino Domžal: starejši občani ji pravijo Praprotnikova hiša, mlajši se je spomnijo kot bivše Metalke. Stavba v strogem centru mesta Domžale, s katero se že nekaj časa ne dogaja ničesar, bo morda le dočakala boljšo usodo. Zaradi aktualnosti teme pa smo začeli tudi s feljtonom, ki opisuje 130 let železnice skozi Domžale.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Trškan, odgovorna urednica

Tagi