Izšla je nova številka Slamnika – maj 2023

Izšla je majska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove majske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove majske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

v maj smo vstopili s tradicionalno prvomajsko budnico, ki se je letos začela že v Depali vasi, ter z njo počastili praznik dela. Godba Domžale, ki so jo spremljale tudi mažoretke in narodne noše, se je na svoji poti iz Depale vasi sprehodila vse do središča Domžal ter Domžalčanom pričarala pravo praznično vzdušje, ki ga je fotograf ujel tudi za naslovnico Slamnika.

V Temi meseca smo se pogovarjali z dr. Robertom Šumijem, predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije. Prvega junija bo namreč v Domžalah potekalo brezplačno izobraževalno srečanje z naslovom Občina Domžale z ničelno toleranco do korupcije, na katerega so vabljeni prav vsi Domžalčani, saj smo kot družba s poznavanjem zakonskih obveznosti korak bliže k ničelni toleranci do korupcije.

V Velikem intervjuju je naš gost Beno Stern, strokovnjak za evropske razpise, Domžalčan, ki svojo poslovno pot vozi skozi številne zanimive projekte, in človek, skozi katerega izobraževanje je šlo na tisoče zaposlenih v slovenskih projektnih pisarnah za pridobivanje sredstev Evropske unije.

Predstavljamo pa vam tudi novega mladega župana Občine Domžale Aljaža Praznika. Skoraj 19-letni Domžalčan, ki zaključuje srednjo šolo ter v jeseni začne s študijem Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede, bo že konec maja prisluhnil vsem (mladim) Domžalčanom na dogodku Dan za mlade, ki se bo odvijal v parku Martina Krpana. Gre za prodornega Domžalčana, ki ima vizijo, zna kritično pogledati na situacijo in ima predloge, kako narediti korak naprej.

Glas mladih v Slamniku je tokrat dobil Nejc Škofic, glasbenik, pianist, s katerim si želijo sodelovati številni tako domači kot tudi tuji glasbeni ustvarjalci. Pri 29 letih ima za seboj raznovrstne izkušnje, priznanja, a ob vsem tem ostaja skromen, predvsem pa predan glasbi. Devetega junija bo na Kongresnem trgu v Ljubljani prejel najvišji umetniški naziv Priznanje pomembnih umetniških del.

V svetu športa pa ne moremo prezreti zadnjega sosedskega dvoboja med Radomljami in Domžalami, ki je bil na koncu bistveno več kot to. Pravi derbi, ki je bil odigran ‚na nož‘ – prvim zaradi časti, drugim zaradi evropskega poletja. Izplen je bil za oba vpletana ugoden, a cena, ko jo bosta soseda plačala za to? O tem, sanjski pomladi in tekmi, ki jo je še komentator pospremil z besedami, ‚naj sosedu crkne krava‘, smo se pogovarjali s predsednikom NK Radomlje Matjažem Marinškom.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi