Izšla je nova številka Slamnika – junij 2022

Izšla je junijska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove junijske številke v letu 2022.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove junijske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

naslovnico junijskega Slamnika smo posvetili obuditvi grobeljskih glasbenih večerov, kot smo jim bili priča nekoč. Spet so se pod eno streho srečale arhitekturna, slikarska in glasbena umetnost ter ob tem obogatile večer vseh prisotnih. In prav letos mineva tudi 50 let od odprtja Muzeja Jelovškovih fresk v grobeljski cerkvi. Več o Koncertu generacij si lahko preberete na kulturnih straneh Slamnika.

V velikem intervjuju smo se pogovarjali z Mihom Koscem, avtorjem Almanaha SD Domžale, ki pravi, da mu več kot vsa priznanja, ki jih je prejel na svoji poti, pomenijo zadovoljni mladi smučarji in njihovo veselje ob uspehih, saj jih je le-to velikokrat vzpodbujalo, da so bili še bolj prizadevni in odgovorni do sebe in družbe.

Duševno zdravje je pomembno v vseh obdobjih življenja in ima lahko velik vpliv na kvaliteto življenja. Število ljudi, ki iščejo pomoč zaradi psihičnih stisk, se je v zadnjih letih povečalo, epidemija koronavirusa pa je k temu še dodatno prispevala. V Zdravstvenem domu Domžale se zavedajo omenjene problematike ter potreb občank in občanov, ki se znajdejo v psihični stiski in potrebujejo pomoč oziroma obravnavo. In s tem razlogom so si zadnjih nekaj let prizadevali, da bi program duševnega zdravja odraslih umestili v splošni dogovor zdravstvenih storitev ter ga s tem približali občankam in občanom občin, ki jih pokriva domžalski zdravstveni dom ter še nekaterim okoliškim občinam. Zato smo tokratno Temo meseca namenili predstavitvi Centra za duševno zdravje odraslih, ki so ga v Domžalah uradno odprli konec maja, deluje pa že od decembra 2021.

Našo pozornost je pritegnila tudi potujoča razstava z naslovom Iz spomina Kamniške Bistrice, razstava o reki in njenem življenju. Z odprtjem prve od osmih razstav so se v Galeriji Domžale podali na pot po reki. Razstave nas opomnijo, kakšne so bile reke nekoč, kakšne so danes in kakšne bi morale biti.

Na kulturnih straneh si lahko ogledate fotoreportažo s Slamnikarskega sejma, ki bi moral šteti že 10 let, a je tradicionalno prireditev prekinil dveletni koronski molk. Letošnji sejem so organizatorji združili s Poletnim čarobnim mestom, na sejmu pa so se prvič odvile tudi Bralnice pod slamnikom – mladinski literarni festival v organizaciji Miš založbe z razglasitvijo nagrajencev natečaja in podelitvijo nagrad. Vabljeni k branju Slamnika!

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi