Izšla je nova številka Slamnika – julij 2024

Izšla je julijska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove julijske številke v letu 2024.

Drage bralke, dragi bralci,

julijsko naslovnico Slamnika smo posvetili učencem in kolektivu Osnovne šole Roje, ki je v letošnjem letu praznovala 60-letnico ustanovitve. Na prireditev, ki so jo pripravili za širšo avnost, povabili pa so tudi vse župane petih občin, ki jih šola združuje, so se pripravljali kar polovico šolskega leta. In njihovo sporočilo je bilo jasno in glasno: »Poglejte nas – tukaj smo!« Zavedajo se, da je ljudem ob pogledu na njih pogosto neprijetno, opazijo, kako se od njih umikajo, včasih preberejo v pogledu drugih nezaupanje in strah pred nepoznanim. In za to so želeli izkoristiti prireditev ob jubilejni obletnici šole. Da bi čim več ljudem sporočili, da so tudi oni del družbe in da čeprav niso povsem običajni učenci, si v družbi zaslužijo svoje mesto. Zaslužijo si, da jih svet opazi, sprejme in se jim prilagodi tam, kjer so drugačni. Ne zato, ker se nam morajo smiliti, temveč zato, ker je tako prav, ker tudi oni lahko marsikaj vrnejo svetu, ker ga tudi oni delajo močnejšega in boljšega. Ker drugačnost bogati, ko neha plašiti.

V Velikem intervjuju je naš gost psihiater dr. Jurij
Bon, ki deluje na Centru za klinično psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana in predava na Katedri za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Pri svojem delu je izjemno proaktiven, sodeluje na različnih področjih, svoj mir pa najde v raziskovalnih dejavnostih. Z njim smo se za Slamnik pogovarjali o novih metodah, dognanjih ter vidikih v znanosti in medicini. Ob 10-letnici Slamnikarskega sejma, ki je potekal v juniju, smo se o pomenu slamnikov in ohranjanja kulturne dediščine pogovarjali z Romanom Kosom, dolgoletnim zunanjim strokovnim sodelavcem Slamnikarskega muzeja. Na straneh kulture vas vabimo in vam pobližje predstavljamo nove in že tradicionalne poletne kulturne dogodke. V temi meseca pa smo za vse generacije raziskali številne možnostmi, ki jih ponuja naša občina za preživljanje poletnih dni, in izpostavili nekaj tistih, ki bi vam lahko prav prišle v preostanku letošnjega poletja.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

Tagi