Izšla je nova številka Slamnika – julij 2023

Izšla je julijska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove junijske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove julijske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

letošnje poletje si bomo brez dvoma zapomnili po nenehnih neurjih, ki pustošijo po Sloveniji in okoliških državah. Opozorila vremenoslovcev, gledanje v nebo ter poročanje o posledicah vetra in nalivov – odkrivanje streh, izpadi električne energije, poškodovana in podrta drevesa – so postali del našega vsakdana. Neurja so prizadela tudi številne krajevne skupnosti v naši občini, prizaneseno ni bilo ne naravi ne objektom. Na srečo imamo v naši občini zanesljive organizacije, tako so takoj po neurju posredovali Center za zaščito in reševanje Domžale, Gasilska zveza Domžale in prostovoljna gasilska društva iz naše občine. Še enkrat več se je izkazalo, kako pomembno je, da je naša javna gasilska služba dobro opremljena, usposobljena in odlično organizirana.

Ker v letošnjem letu Prostovoljno gasilsko društvo Pšata Dragomelj obeležuje okroglih 100 let plemenitega poslanstva, lahko na straneh Slamnika preberete kratek povzetek nastanka in razvoja društva ter dogodkov, s katerimi so počastili okrogli jubilej.

30­letnico delovanja pa letos praznuje Kulturno dru­štvo Jože Gostič Homec, ki je s svojim delom v zadnjih treh desetletjih obogatilo družabno življenje kraja ter s svojo dejavnostjo bogato zaznamovalo kulturno podobo bližnje in širše okolice. Društvo pripravlja številne tradicionalne in priložnostne prireditve, s katerimi ohranja kulturno tradicijo kraja, z mednarodnim festivalom Gostičevi dnevi pa svoje ime razširja tudi prek lokalnih meja.

V Velikem intervjuju smo se pogovarjali s poslanko v Državnem zboru RS Moniko Pekošak, ki je bila na listi stranke Gibanje Svoboda lani izvoljena v slovenski parlament v 11. volilnem okraju, tako da pri svojem delu na državnem nivoju zastopa tudi naše interese. Po letu dni dela vlade Roberta Goloba smo se z njo pogovarjali o izkušnjah, ki jih je pridobila pri svojem delu, o zanimivih in nujnih projektih, ki jih potrebujemo v naši občini, in načinu, kako lahko pri tem pomaga. Seveda pa tudi o njej in njenem življenju, ki je zadnjih 20 let povezano z Radomljami, kjer prebiva.

In ker poletja, čeprav je prvi del šolskih počitnic že mimo, še ni konec, smo v tokratni Temi meseca za vas poiskali nekaj zanimivih namigov in nasvetov, kaj početi v našem mestu in bližnji okolici, preden vstopimo v jesen. V njej boste našli nekaj zase tako ljubitelji športa kot tisti, ki brezskrbne poletne dni radi obogatite z obiskom in ogledom kulturnih dogodkov. Morda pa boste letos poizkusili nekaj novega.

… Ne glede na to, kaj boste počeli, pa vam želim obilo lepega vremena in prijetnih poletnih dni.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi