Izšla je nova številka Slamnika – julij 2021

Izšel je julijski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove julijske številke v letu 2021.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove julijske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

končno so nam izboljšane epidemiološke razmere v državi dopustile, da je tudi letos podelitev občinskih nagrad, priznanj ter naslova častni občan lahko potekala v živo. Tako so 23. junija podelili priznanja vsem občinskim nagrajencem za minulo leto 2020. Naziv častni občan Občine Domžale je prejel Lojze Stražar, ki je svoje življenje posvetil kulturi, in kot eden izmed najpomembnejših členov in članov Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan s požrtvovalnim delom deloval kot režiser, organizator in kulturni delavec. Ob tej priložnosti mu iskreno čestitamo! Na straneh Slamnika lahko preberete, kdo so dobitniki letošnjih priznanj in nagrad.

V Temi meseca smo pod drobnogled vzeli referendum o vodi, na katerem so volivke in volivci s 86,7 odstotka glasov prepričljivo glasovali proti noveli Zakona o vodah. V Domžalah je bila udeležba na referendumu celo nekoliko višja kot na državni ravni, referendum pa se lahko pohvali tudi z nadpovprečno visoko udeležbo mladih na državni ravni. Oboje je v slovenskem političnem prostoru prej izjema kot pravilo.

V Slamnikovi izvidnici smo raziskovali, kaj se je zgodilo s kiparsko skulpturo Fontana avtorja Draga Rozmana iz Slamnikarskega parka. Navajamo nekaj dejstev o avtorju in delu ter nekatere odmeve v zvezi z (začasno) odstranitvijo.

V Velikem intervjuju je naš gost igralec, organizator ter režiser Franci Kek, po novem tudi sobodajalec, in Domžalčan. Skupaj z ženo sta namreč pred časom kupila Detelovo posestvo, kjer sta obnovila 220 let staro hišo, v kateri bodo z jesenjo na voljo štirje prenočitveni apartmaji, za bivanje pa obnavljata gospodarsko poslopje. Trenutno preživlja zelo delovno poletje, saj se pripravlja na turistično delovanje, sodeluje s Hišo na travniku pri poletnih koncertih, snema pa tudi novo nadaljevanko za Voyo in Pop TV …

Na kulturnih, društvenih in športnih straneh si lahko preberete še veliko zanimivih aktualnih novičk iz našega kraja. V koledarju kulturnih prireditev pa izberete tiste, ki vas bodo v letošnjem poletju najbolj pritegnile. Verjamem, da jih bo kar nekaj in da bomo to poletje v njih še posebej uživali, saj jih zaradi minulega leta doživljamo veliko manj samoumevno ter tudi zato toliko bolj dragoceno.

Želim vam prijetno poletje.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi