Izšla je nova številka Slamnika – januar 2024

Izšla je januarska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove januarske številke v letu 2024.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove januarske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

prvi mesec letošnjega leta je prinesel uresničitev mnogih otroških želja. Čeprav je za nami prazničen mesec obdarovanj, tako iskrenega veselja v otroških očeh in tudi očeh marsikaterega odraslega lahko pričara samo narava. Snežno bela odeja, s katero je prekrila naše mesto, gozdove, polja in travnike, tišina, s katero nas je obdala, mir in radost ob snežnih norčijah ustvarjajo občutke in spomine, ki se za vedno vtisnejo v naše srce. In hvaležnost za vso pestrost lepote, s katero nas narava, če ji le znamo prisluhniti, venomer navdihuje. Tokrat je bila narava navdih tudi za Slamnikovo januarsko naslovnico.

V Velikem intervjuju je naš gost prof. dr. Igor Škrjanc, letošnji prejemnik Zoisove nagrade, najvišje državne nagrade na področju znanosti, sicer pa redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter vodja Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko ter predstojnik Katedre za avtomatiko in kibernetiko. Z njim smo se pogovarjali o izzivih, ki jih prinaša razvoj umetne inteligence.

V Temi meseca predstavljamo participativni proračun Občine Domžale. Gre za sistem razporejanja proračunskih sredstev tako, da o njegovi porabi odločajo neposredno občanke in občani. Na kakšen način, lahko preberete na straneh Slamnika.

Pred kulturnim praznikom smo k pogovoru povabili domžalsko umetnico Vesno Bukovec, ki se je v decembru predstavila v Galeriji Domžale z odmevno razstavo Drugačen svet je mogoč. Predstavila nam je položaj umetnika v današnji družbi, sporočilno moč umetnosti ter svojo umetniško pot. Na straneh športa pa smo tokrat predali besedo bratoma, Jerneju in Valentinu Orešku, tekmovalcema Težkoatletskega kluba Domžale, ki je v lanskem letu praznoval 60 let obstoja, ter avtorjema zbornika, ki ga je klub izdal ob tej priložnosti.

Z novim letom 2024 začenjamo z novo rubriko, v kateri se bodo lahko predstavili občinske svetnice in svetniki. Prav je, da občanke in občani bolje spoznamo tiste, ki smo jim zaupali, da nas zastopajo v občinskem svetu ter s svojim delom in odločitvami skrbijo za čim bolj učinkovito in razvojno naravnano delovanje občine Domžale.

Vabljeni k branju Slamnika

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi