Izšla je nova številka Slamnika – januar 2023

Izšla je prvo letošnja številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove januarske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove januarske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

ponosni lahko zapišemo, da je prva predsednica Republike Slovenije Domžalčanka. V svoji karieri je bila med drugim novinarka in televizijska voditeljica ter informacijska pooblaščenka, leta 2015 pa je kot odvetnica odprla in vodila pravno pisarno Pirc Musar. Mladost je preživljala v Kamniku, pred leti pa se je preselila v stanovanjsko hišo v Radomlje, kjer živi z možem Alešem in sinom Maksom. V Velikem intervjuju je naša gostja Nataša Pirc Musar.

Kot smo zapisali že na naslovnici, so tudi živali čuteča bitja. O njihovi boljši prihodnosti je v Državnem zboru potekal posvet za boljšo prihodnost živali, ki so se ga udeležili ne samo ključni ljudje in organizacije, ki se borijo za zaščito živali, ampak tudi odločevalci, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. Več o tej temi si lahko preberete v januarski Temi meseca.

Jeseni 2022 so Domžale postale bogatejše za Psihoterapevtski center Pomlad. Vesna Sivec Poljanšek, specialistka zakonske in družinske terapije, je Domžalčanka, ki v varnem in zaupnem okolju prinaša novo upanje, moč in prebujanje za vsakogar, ki je pripravljen stopiti na pot samospoznavanja. Izbrali smo jo za tokratni Obraz Domžal.

O vedno aktualni temi, o arhitekturnih rešitvah v Domžalah, smo se pogovarjali z Mojco Ačkun Andrič, arhitektko z dolgoletno, uspešno kariero, s številnimi uspešnimi in zelo odmevnimi arhitekturnimi projekti tako v Domžalah in drugod po Sloveniji, kot celo izven slovenskih meja.

Glas mladih zastopa Zala Marolt, simpatična Domžalčanka, ki se je že v mladosti soočala z izzivi, ki jih marsikdo niti v odrasli dobi ne spozna, ko pa jih, pogosto ne zna iti sam skozi. A Zala je zbrala moč, našla način, premagala velike izzive in se našla – v pisanju. Poeziji. Zgodbi. Pripovedi.

Na kulturnih straneh pa vam predstavljamo Andreja Šraja, dolgoletnega pevca Moškega pevskega zbora Radomlje.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi