Izšla je nova številka Slamnika – januar 2022

Izšla je prva letošnja številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove januarske številke v letu 2022.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove januarske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

naslovnico prve letošnje številke Slamnika smo posvetili 50. obletnici Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik, ki so jo počastili s 50. novoletnim koncertom. Simfonični orkester Domžale – Kamnik in njegovi novoletni koncerti so v pol stoletja delovanja postali razpoznavni kulturni znak mesta Domžale, ki dokazuje moč povezovanja in moč glasbe, pohvali pa se lahko tudi z nenehno rastjo kvalitete.

V Velikem intervjuju smo v času pred slovenskim kulturnim praznikom povabili k pogovoru Ano Nušo Kern, ravnateljico Osnovne šole Preserje pri Radomljah, ki je v lanskem letu prejela priznanje za Naj kulturno šolo za leto 2021. Naj vas naslednje besede naše sogovornice pospremijo v mesec kulture, ki je pred nami: »Kultura nas plemeniti, daje posredne izkušnje skozi igro, glasbo, besedo, ples. Uči nas empatije in razumevanja. Kulturni dogodek v nas najde intimni del, ki ga nagovori. Do tega nagovora še sami ne vemo, da ta intimni del obstaja. Ta intimni del nas ugledamo, kadar nas nagovorijo glasba, drama, knjiga. Ta intimni del nas, je tisti del, ki se povprašuje o prav ali narobe. Tu je doma morala vsakega posameznika. Skozi kulturo spoznavamo sebe, se učimo od in o drugih, rastemo in postajamo boljši. Boljši ljudje.«

Januarski Obraz Domžal je Dominik Grmek, upokojeni podpolkovnik Slovenske vojske, ki je ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije v lanskem letu izdal monografijo z naslovom Ni bilo zaman: Teritorialna obramba v občini Domžale 1968–2002. Knjiga je pomembno dokumentarno delo, z njo pa smo dobili tudi dostojen spomenik v jubilejnem tridesetem letu naše države Slovenije.

Na kulturnih straneh pa vam predstavljamo akademskega glasbenika, skladatelja, dirigenta in pedagoga Tomaža Habeta kot tudi podrobnosti o monografiji Bernik in njegove Domžale, z izidom katere je Kulturni dom Franca Bernika sklenil svoj doslej najobsežnejši in najzahtevnejši založniški projekt.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi