Izšla je nova številka Slamnika – januar 2021

Izšel je januarski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove januarske številke v letu 2021.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove januarske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

pred nami je najbolj kulturno obarvani mesec. In čeprav so v času epidemije kulturniki potegnili krajši konec, se v Domžalah ne damo. Letošnja občinska obeležitev kulturnega praznika bo žal skoraj v celoti virtualna, a bo vsem, tako otrokom kot mladini in odraslim, v času med četrtkom, 4. februarja in ponedeljkom, 8. februarja ponudila množico kulturnih dogodkov. Ne zanemarite kulture in umetnosti in jo vsaj v teh dneh povabite v svoj dom.

Kulturno obarvan je tudi tokratni Veliki intervju, kjer smo besedo predali akademskemu slikarju, grafiku in likovnem pedagogu, avtorju knjige Lisice Črtomirju Frelihu. Njegove Lisice, ki so doslej opletale s svojim repom in jezikom večinoma po facebooku, so se odločile, da se odpravijo še v druge dimenzije. Med drugim tudi na naslovnico tokratnega Slamnika.

Poleg umetnikov pa so v času epidemije zelo na obrobju ostali tudi otroci. V Temi meseca smo raziskali, kako šolanje na daljavo poteka v domžalskih šolah. Učenci po vsej Sloveniji so se v zadnjih mesecih praktično polovico leta 2020 šolali na daljavo. Dobili so dvojne učitelje, tiste, ki so jim naloge pripravili in jih učili na daljavo, in tiste, ki se za to vlogo niso pripravljali in usposabljali – starše. Večina bi za svoje otroke naredila vse, zato tudi je, a učni proces doma ali v šoli je vsekakor popolnoma druga zgodba. In v tem smo si enotni vsi – šolanje na daljavo ne more nadomestiti običajnega šolanja.

O tem in ostalih izzivih šolanja smo se pogovarjali tudi z Matejo Peršolja, superfinalistko za svetovni izbor Global Teacher Prize, sicer učiteljico matematike na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah.

Na srečo vsaj vrhunski športniki ob določenih pogojih in omejitvah nadaljujejo s treningi in tekmovanji. V letošnji sezoni blesti smučarski skakalec Anže Lanišek, 24-letni Domžalčan, ki trenutno v svetovnem pokalu zaseda peto mesto. Žal ga še nismo uspeli dobiti za pogovor, a smo za vas zbrali nekaj dejstev o njegovih letošnjih uspehih.

Špela Trškan, odgovorna urednica

Tagi