Izšla je nova številka Slamnika – februar 2024

Izšla je februarska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove februarske številke v letu 2024.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove februarske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

letošnji kulturni praznik smo v Domžalah počastili s slavnostno prireditvijo, ki je tokrat potekala v znamenju knjige in glasbe. Slavnostni govornik Anže Miš, direktor družinske založbe Miš, je v svojem govoru poudaril pomen kulture, saj so nam pot v svobodo, tako ali drugače zgodovinsko gledano, vedno odpirali kulturniki. V slovenski preteklosti je bila ravno kultura tista, ki je večkrat in močno pospeševala ter kreirala prostor za politične spremembe in s tem ustvarjala pogoje za boljši jutri. In ne nazadnje, kot je zaključil svoj govor letošnji slavnostni govornik, bi se morali vsi zavedati, da je naša kultura v svojem bistvu pravzaprav skupek kolektivnih izkušenj naše družbe, ki so jih za nas tako ali drugače ohranili prav naši umetniki. Zato je pomembno, da najde mesto v naših življenjih, da je cenjena in spoštovana na način, kot si ga zasluži – skozi vse leto in ne le na kulturni praznik.

In če nadaljujemo v duhu kulture, so Domžale lahko zelo ponosne na Festival gorniškega filma, ki se je razširil po Sloveniji prav iz Domžal in ki je v letošnjem letu postal polnoleten. V soboto, 17. februarja 2024, se je tako zaključil že 18. Festival gorniškega filma. Letošnji zmagovalec je francoski film Hamida Sardarja Mongolija: Dolina medvedov, ki ga po besedah žirije odlikujeta odličen scenarij in lepa pripoved, ki daje misliti brez nepotrebnega moraliziranja.

Letošnje leto pa je jubilejno tudi za Godbo Domžale, ki praznuje že častitljivih 140 let svojega obstoja. Slogan letošnjega praznovanja se glasi Godba s srcem – z njim pa želijo poudariti, da so domžalska društva močna le toliko, kolikor so medsebojno povezana.

V Velikem intervjuju smo k besedi povabili mag. Jureta Kostanjška, strokovnjaka za ceste, promet in prometno varnost, ki z družino že petnajst let živi v Domžalah in domžalske razmere in prometne zagate ter izzive pozna iz prve roke. V pogovoru smo se dotaknili ureditve plačljivega parkiranja v središču Domžal, pretočnosti prometa skozi Domžale, pomena kolesarskih stez, izziva ureditve prometa skozi strogi center Domžal …

Prostor v februarskem Slamniku pa namenjamo tudi okoljevarstvenim temam – od ozaveščanja o pomenu in možnostih ohranjanja mokrišč, nevarnosti zlivanja nevarnih snovi in metanja odpadkov v kanalizacijo do povabila k prihajajoči akciji prenašanja žab ter k udeležbi v čistilni akciji čiščenja okolice brežin. V razmislek pa nam je lahko tudi aktualna kolumna slovenskega okoljevarstvenika, Domžalčana Antona Komata, ki nas svari pred spremembami v zakonodaji EU, ki je zaenkrat še med redkimi območji na svetu, kjer pridelava gensko spremenjenih organizmov ni dovoljena.

Za konec pa še prispevek o jubileju iz sveta športa, saj Atletski klub Domžale v letošnjem letu praznuje 45 let svojega delovanja. Obletnico so počastili s slavnostno akademijo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Domžalski ljubitelji atletike so znova izpostavili, da bodo kljub svoji ‚majhnosti‘ še naprej korakali ob večjih atletskih sredinah v Sloveniji ter jih še naprej tudi prehitevali.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi