Izšla je nova številka Slamnika – februar 2022

Izšla je nova številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove februarske številke v letu 2022.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove februarske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

Festival gorniškega filma, letos že šestnajsti po vrsti, je zagotovo nekaj, na kar so Domžale lahko ponosne. Lokalni festival je hitro prerasel svoje okvire in postal vseslovenski, mednarodni Festival gorniškega filma, njegovo poslanstvo pa je vsako leto predstaviti bogat filmski program iz gorskega sveta. Poleg kakovostnih filmov so 16. Festivalu gorniškega filma s svojimi zgodbami dali pečat tudi predavatelji in gostje. Več o samem festivalu, nagrajenih filmih in vzporednem programu si lahko preberete v februarskem Slamniku.

Tokratno Temo meseca smo namenili še enemu izjemnemu delu, s kakršnim se najbrž ne more pohvaliti prav veliko krajev – obsežni, vsebinsko bogati monografiji Pod Homškim hribom. Krajevni zbornik, ki je nastal na pobudo Kulturnega društva Jože Gostič Homec, pridružilo pa se mu je tudi Društvo Peter Naglič iz Šmarce, je posvečen 600. obletnici Marijinega prikazanja na Homškem hribu in 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije. V knjigi so prepleteni številni zgodovinski prispevki z aktualnim dogajanjem, odlikujejo pa jo obsežno fotografsko gradivo in številni dokumenti.

V Velikem intervjuju smo se o dogajanju na nepremičninskem trgu ter o nepremičninskem razvoju Domžal pogovar­jali z Domžalčanom Miranom Kavko, lastnikom neprmičninske agencije Alfa Int. Februarski Obraz Domžal pa je Špela Kaplja, pripovedovalka zgodb, varuhinja narave in raziskovalka rek, ki se je odločila za življenje v pristnem stiku z naravo, v skrbi za živali in z zdravilnim poslanstvom pripovedovanja zgodb. V samozaložbi je izdala knjigo Kako ljubi reka, ki jo kot osebno izkušnjo prenaša na bralce.

Pomlad je čas, ko se narava prebuja po zimskem spancu, to je tudi čas čistilnih akcij in v duhu skrbi za naravo je nastal tudi prispevek o problematiki neprimernega odlaganja odpadkov, o kateri smo se pogovarjali s Francem Kozincem, vodjem Inšpektorata Občine Domžale.

Na kulturnih straneh je bila naša gostja umetniška vodja Folklorne skupine Groblje, Domžale Nevenka Unk Hribovšek, dobitnica Maroltove listine, ki je po mnenju JSKD Slovenije pomembno vplivala na razmah ljubiteljske kulturne dejavnosti na folklornem področju.

Na straneh športa pa poleg vsakomesečnih aktualnih novic predstavljamo Matjaža Dobravca, prvega Slovenca, ki je bil v aikidu promoviran v častni naziv 6. Dan.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi