Izšla je nova številka Slamnika – december 2023

Izšla je decembrska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove decembrske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove decembrske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

ob koncu leta se v Slamnikovi Temi meseca že tradicionalno ozremo po minulem letu, ki se izteka. V naši občini smo se v letu 2023 soočali tako z lepimi trenutki kot tudi tistimi, ki bi jih radi za vedno pozabili, a jih ne bomo nikoli. Naravne nesreče so bile zagotovo največji mejnik življenja v naših krajih v minulem letu – po eni strani so nas delile, tudi v obliki podiranja mostov in ogrožanja varnosti, po drugi strani pa povezovale v skupni solidarnosti.

V novo leto smo vstopili tudi z novo predsednico države, Domžalčanko Natašo Pirc Musar, ter prav tako z novim vodstvom Občine Domžale, ki jo je prevzela Lista Renate Kosec. Tako smo v Velikem intervjuju k pogovoru povabili mag. Renato Kosec, županjo Občine Domžale. Ob izteku leta nam je zaupala svoje vtise iz prvega leta mandata, kako si je z ekipo začrtala delo, katere vse stvari so postorili v letošnjem letu in kaj vse načrtujejo v prihodnosti.

V kulturnem intervjuju vam predstavljamo uspešno zgodbo o ohranjanju kulturne dediščine v naših krajih. Arhitektka Mateja Panter je skupaj z možem, znanim igralcem, režiserjem in ‘skritim kamermanom’ Francijem Kekom najprej kupila, v letu 2020 pa v Dobu prenovila staro podeželsko hišo, posestvo družine Detela, ki sta ji dala ime Hiša 1797, in s tem ohranila bogato kulturno dediščino. Za prenovo je arhitektka v letošnjem letu prejela kar dve odlični nagradi, domači naziv Interier leta 2023 in mednarodno priznanje BIG SEE Tourism Design Award 2023.

Tudi v rubriki Obrazi Domžal Domžalčanka Sara Osterman Limovšek pripoveduje o svoji življenjski poti, na kateri se je odločila ohranjati in nadgraditi delo njenih prednikov. Leta 2016 je kot predstavnica 4. generacije prevzela družinsko obrt z več kot 60-letno tradicijo ter ustanovila blagovno znamko Žajfi.

Želim vam, da bodo prihajajoči dnevi praznično čarobni, napolnjeni z ljubeznijo in bližino, da bi jih preživeli v družbi prijateljev in družine ter med mnogimi dogodki, ki se bodo v teh dneh odvijali pri nas in v naši okolici našli takšnega, ki bo nagovoril prav vaše srce.

Vse dobro v letu 2024.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi