Izšla je nova številka Slamnika – december 2020

Izšel je decembrski Slamnik, osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove decembrske številke v letu 2020.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove decembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

čeprav je letošnje leto zaznamovala epidemija, ki se bo očitno raztegnila tudi v prihodnje leto in čeprav je precejšen del Slamnika zaznamovan z aktualnimi razmerami – med drugim smo se pogovarjali tudi s prebivalci Doma upokojencev Domžale, ki so preboleli okužbo s covidom-19 –, vas želimo ob koncu leta nagovoriti predvsem s pozitivnimi zgodbami. Zato smo za vas v zadnji letošnji Temi meseca izbrali svetle trenutke, ki so zaznamovali odhajajoče leto, in z veseljem ugotovili, da tudi teh v Domžalah ni bilo malo. V Velikem intervjuju je tradicionalno ob koncu leta naš sogovornik župan občine Domžale Toni Dragar. V pogovoru z njim smo se sprehodili skozi leto, ki se izteka, in pogledali v prihodnost. Župana veseli, da imamo v Domžalah dobro vzpostavljen sistem zaščite in reševanja, kar se je ponovno pokazalo tako v času epidemije kot tudi ob hudih posledicah močnega neurja med poletjem.

Letos mineva 110 let od zaključka gradnje in slovesnega odprtja Društvenega doma Domžale, ene najlepših domžalskih stavb, v kateri danes domujeta Kulturni dom Franca Bernika Domžale in Glasbena šola Domžale. Z letošnjim letom pa je stavba obogatena še z novo umetniško pridobitvijo našega kraja, spominskim obeležjem Aciju Bertonclju, slovenskemu pianistu. Mozaik krasi tudi decembrsko naslovnico Slamnika.

V kulturno obarvano preteklost smo se zazrli tudi s pregledom tradicionalnih novoletnih koncertov Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Pod vplivom aktualnih zdravstvenih razmer pa se spreminja tudi ponudba kulturnega programa – tako so v Mestnem kinu Domžale v času njegovega zaprtja izvedli celo vrsto spletnih akcij, od Noči evropskega filma in spletnih projekcij do pogovorov za šolske otroke, zdaj pa snujejo še nekaj bolj privlačnega – svojo lastno platformo videa na zahtevo. V kino boste tako kmalu lahko dostopali kar z domačega kavča.

V športnem intervju je bila naša gostja komaj 20-letna Eva Pogačar, kapetanka Odbojkarskega kluba Calcit, ki spada med najboljše odbojkarice v Sloveniji. Ob letošnjem praznovanju 100-letnice domžalskega nogometa pa smo prisluhnili tudi Dolfetu in Alešu Šmidu, očetu in sinu, domžalskima nogometnima zanesenjakoma.

Želim vam vse dobro v letu 2021!

Špela Trškan, odgovorna urednica

 

Tagi