Izšla je nova številka Slamnika – avgust 2023

Izšla je avgustovska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove avgustovske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove avgustovske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

ko sem prejšnji mesec pisala uvodnik za Slamnik o nenehnih neurjih, ki pustošijo po Sloveniji in okoliških državah, o podrtih drevesih, odpihnjenih strehah in izpadih električne energije, se nisem zavedala, da bomo ta mesec imeli v Slamniku še več žalostnih in pretresljivih zgodb obupanih ljudi, ki jim je sodni dan v začetku avgusta za vedno spremenil življenje. Težko si je predstavljati, kako je, ko ostaneš brez vsega. Ko ti voda dobesedno odplakne tvoje imetje, uniči vse gospodinjske aparate, ti odvzame tvoje zavetje in hkrati ukrade spomine. Žal pa je bilo veliko tudi tistih, ki so ostali brez vsega, ki so morali zapustiti svoje domove. Posledice uničujočih poplav, ki so prizadele tudi Domžale, še nekaj časa ne bodo odpravljene, a na terenu so različne ekipe in strokovnjaki, ki delajo na tem, da bi ljudje, ki so bili v poplavah prizadeti, lahko čimprej spet zaživeli v svojih domovih.

Narava nam je še enkrat pokazala, kako pomembno je, da smo odgovorni, da skrbimo za lastno varnost in negujemo naravne vire, da utirajo svojo pot tam, kjer je predvidena, in ne tam, kjer si je ne želimo. Ljudje pa smo še enkrat dokazali, kako močan pomen ima v takšnih težkih in žalostnih trenutkih solidarnost. Pa naj bo ta v obliki fizične, finančne, psihološke ali kakršnekoli druge pomoči. Pomembno je, da prizadeti ne ostanejo sami s svojimi težavami. Več o tem, kaj se je dogajalo v Domžalah in kako poteka odprava posledic naravne nesreče, smo zbrali v tokratni Temi meseca.

Ker pa življenje kljub vsem strahotam letošnjega poletja teče dalje in prinaša pestro paleto najrazličnejših občutkov, tudi tistih veselih, navihanih, lepih, ‚bogatih‘ trenutkov, ki se jih radi spominjamo, lahko v Slamniku, ki izide tik pred novim šolskim letom, najdete številna vabila, ki vabijo k vpisu – od vpisa v abonma Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki bo poskrbel, da bodo kulturni dogodki na vrsti skozi vse leto, do vpisa na različne športne dejavnosti ali psihološke podporne skupine, s pomočjo katerih bo marsikdo lažje sprejel samega sebe in druge.

Za navdih naj nam bo tudi Veliki intervju, v katerem je tokrat naš sogovornik Franci Gerbec, Domžalčan, ki je zaradi svoje dolgoletne družbene dejavnosti na različnih področjih mnogim dobro poznan, ter jubilant, ki je konec avgusta praznoval častitljivih 80 let. Kot tudi uspešna zgodba mlade jazz pevke Ajde Stina Turek, ki je ena tistih umetnic, glasbenic, ki ti seže v srce, ko jo enkrat spoznaš. Zdaj imate priložnost, da jo skozi pogovor za Slamnik spoznate tudi vi. Vsem šolarjem pa ob začetku novega šolskega leta želim, da bi zavzeto premagovali šolske izzive, spletli nova ali poglobili stara prijateljstva, ki se spletajo v šolskih klopeh, ter še naprej uspešno stopali po poti, ki jih bo z leti pripeljala do samostojnosti in odraslosti.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi