Izšla je nova številka Slamnika – avgust 2022

Izšla je avgustovska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove avgustovske številke v letu 2022.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove avgustovske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

še nekaj dni nas loči od novega šolskega leta, in lepo je spremljati vse več otrok in mladih, ki tudi letos 1. septembra prestopajo šolski prag. Vsi tisti, ki so dolžni zagotavljati šolanje za vse otroke, pa imajo na drugi strani obveznost zagotoviti ustrezne pogoje, da vsi otroci šolo pravzaprav lahko obiskujejo. In tu so vse glasnejša opozorila o prostorski stiski v domžalskih šolah. V Slamnikovi izvidnici smo zato podrobneje raziskali problematiko prostorske stiske na Osnovni šoli Roje, v upanju na čim hitrejšo rešitev.

V Velikem intervjuju smo se pogovarjali s Heleno Kermauner, predsednico Planinskega društva Domžale, aktivno planinsko vodnico in varuhinjo gorske narave, ki nas s svojim prepričanjem, da je biti zunaj, v hribih, na travniku ali v gozdu in občudovati pestrost življenja v naravi točno to, kar nas dela žive in nam vrača notranje veselje, vabi, da se kdaj srečamo na kakšni od številnih planinskih poti, ki bogatijo občino Domžale in njeno bližnjo okolico.

V Temi meseca smo izpostavili in raziskali ter primerjali stroške gospodinjstva v naši občini, s primerljivimi stroški v drugih občinah po Sloveniji. Ugotovili smo, da plačujemo skoraj 23 odstotkov višje stroške osnovnih storitev od slovenskega povprečja, na drugi strani pa smo v občini Domžale lahko najbolj ponosni in zadovoljni s Knjižnico Domžale, saj je njena letna članarina za več kot pol nižja od slovenskega
povprečja.

Zgodba, ki pritegne in nas navduši, pa je zagotovo zgodba Domžalčanke Branislave Ogrinc, ki je pred kratkim zaključila svoj življenjski projekt, ravno ob svojem 70. rojstnem dnevu, ki jo je izjemno notranje obogatil. Podala se je namreč na francoski Camino. Hodila je sama in prehodila 1000 km v nekaj več kot 1,3 milijona korakih. Dovolite, da navduši tudi vas.

Na straneh športa smo izpostavili Mladinski pogon Nogometnega kluba Domžale, ki v zadnjih letih žanje uspehe tako na domačih tleh kot v tujini.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi