Izšla je nova številka Slamnika – april 2023

Izšla je aprilska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove aprilske številke v letu 2023.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove aprilske številke.

Drage bralke, dragi bralci,

osrednji občinski dogodek aprila je bila slavnostna seja ob občinskem prazniku s kulturno prireditvijo ter podelitvijo priznanj nagrajencem Občine Domžale. V letošnjem letu je bil podeljen tudi naziv častni občan Občine Domžale, prejemnik tega spoštovanega naziva pa je postal Matjaž Brojan. S svojo pronicljivo in neusahljivo raziskovalno energijo je brskal skozi zgodovino naših krajev in popeljal Domžalce skozi različne dobe naše zgodovine. Marsikatero njegovo raziskovanje in prispevke k ohranitvi domžalske kulturne dediščine ste lahko prebrali tudi v Slamniku. Tokrat je naš gost v Velikem intervjuju, v katerem nas je prepričal, da je v njem, kljub hudi bolezni, ki ga je prizadela v zadnjih letih, še vedno prisotna in živa neskončna volja po ustvarjanju, delu, iskanju …

Na straneh Slamnika vam predstavljamo tudi ostale nagrajence ter utemeljitve priznanj in nagrad Občine Domžale za leto 2022.

Aprilska Tema meseca je posvečena Osnovni šoli Rodica, ki je v lanskem letu obeležila 50 let svojega obstoja. Praznovanje so premaknili v letošnje leto, ki poteka v znamenju spomina na to, kaj se je v šoli dogajalo vse od leta 1972, ko je prvič odprla svoja vrata … in skupaj z ravnateljico Mileno Vidovič smo obujali spomine tudi za Slamnik.

Aprilski Obraz Domžal je Tina Krašovic, študentka doktorskega študija in mlada raziskovalka in asistentka na Filozofski fakulteti, ki od oktobra poučuje tudi krožek Etnologija na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale. Mladi etnologinji je vodenje krožka v veliko veselje, saj je rada aktivno vključena v domače okolje.

Skok v preteklost pa smo naredili s prispevkom zgodovinarja Blaža Otrina, ki nas popelje 800 let nazaj v zgodovino, ko je bil prvič omenjen kraj Dob. Dobljani pa vse bralce Slamnika vabijo, da praznujete skupaj z njimi – najbolj slovesno bo v začetku junija, zato ne spreglejte obvestil in vabil v majski številki Slamnika, kjer bodo navedene prav vse slovesnosti, ki jih bodo v Dobu namenili pomembnemu jubileju.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi