Izšla je nova številka Slamnika – april 2022

Izšla je aprilska številka Slamnika. Glasilo Slamnik je osrednji tiskani informator o življenju in delu v občini Domžale, ki ga brezplačno prejemajo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do nove aprilske številke v letu 2022.

V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove aprilske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

kot vsako leto v aprilu je tudi letos potekala slavnostna seja ob občinskem prazniku, ob tem pa še podelitev priznanj Občine Domžale za leto 2021. Le, da je bilo letos še posebej slovesno. Ne le da smo se lahko končno spet srečali v živo, praznovali smo tudi okroglih sedemdeset let od nastanka naše mlade občine. Letos je najvišje priznanje – zlato plaketo Občine Domžale prejel Simfonični orkester Domžale – Kamnik ob 50-letnici uspešnega delovanja.

V Velikem intervjuju je naš gost Lado Gorjan, prejemnik srebrne plakete Občine Domžale, ki je bil dolga leta tesno vpet v delo in razvoj Košarkarskega kluba Domžale. Sprva kot igralec, nato kot trener in funkcionar. S svojo strokovnostjo, predanostjo in požrtvovalno osebnostjo ni pustil izjemnega pečata samo na področju domžalske košarke, ampak tudi v slovenskem merilu. Vse ostale nagrajence vam predstavljamo v prispevku o podelitvi priznanj Občine Domžale za leto 2021.

V rubriki Aktualno preberite zgodbo ukrajinskih zakoncev Sergeyev, Tetyane in Volodimirja, ki sta kmalu po začetku vojne pribežala v Slovenijo in v Domžale ter zaprosila za začasno zaščito. Tetyana je po poklicu doktorica psiholoških znanosti in profesorica, ki je 40 let delala kot predavateljica in vodja oddelka na Fakulteti za gradbeništvo in arhitekturo v Harkivu, v zadnjih mesecih pa je bila vodja oddelka za medkulturne odnose in tuje jezike na Politehniki v Harkivu.

Naj opozorim na še eno zelo odmevno in uspešno zgodbo, kot se je zapisala v zadnjih dveh mesecih. Konec februarja je naš redni kolumnist Anton Komat pisal o pomembnosti lokalne samooskrbe in predlagal ustanovitev društva vrtičkarjev v občini Domžale. Na uredništvo se je obrnilo večje število bralcev, ki so želeli več informacij. In konec aprila vam lahko z navdušenjem povemo, da je bilo 18. marca 2022 v Domžalah ustanovljeno društvo Pod staro češnjo, v katerem so se zbrali občani, ki bodo sodelovali pri pridelavi lokalne hrane na skupnostnih vrtovih. Zavezali so se, da bodo lično urejeni in ograjeni vrtovi s tipskimi hiškami postali vzor za podobne zamisli v slovenskem prostoru.

Pohvalimo pa se lahko še z eno uspešno domžalsko zgodbo. Na ljubljanskem tednu mode se je predstavila oblikovalka in slamnikarica Ana Cajhen, ki nadaljuje bogato domžalsko slamnikarsko dediščino, ter skupaj s priznano modno oblikovalko Julio Kajo Hrovat (JKH identity) prejela nagrado za trajnostno modo.

Vabljeni k branju Slamnika.

Špela Čarman, odgovorna urednica

 

Tagi