Izšla je nova številka Društvenega informatorja z novicami iz Krašnje

Izšla je nova številka Društvenega informatorja, ki ga že 27 let izdaja Športno društvo Krašnja. Društveni informator izhaja štirikrat do petkrat letno in vsebuje novice iz družbenega ter društvenega življenja v Krajevni skupnosti Krašnja. Društveni informator si lahko po novem ogledate in preberete tudi na našem portalu. 

V nadaljevanju si lahko preberete uvodne misli, ki vam jih je namenil Marjan Štrukelj, predsednik Športnega društva Krašnja in pomočnik odgovornega urednika.

“Tako, kot so se v času 50. let delovanja Športnega društva Krašnja venomer porajale različne misli o načrtih, kaj bomo našim krajanom in članom programskega ponudili, da bi postali aktivnejši na športnem in rekreativnem področju, smo s časoma tudi razmišljali, kaj postoriti, da bi bili uspešnejši tudi na področju informiranja o številnih dogodkih in ostalih aktivnosti društva.

Kar dolgo časa je trajalo, vse do meseca marca 1991, ko smo se prvič opogumili pripraviti glasilo na štirih straneh in ga imenovali TRIMČEK, ki je ves čas tudi zaščitni znak našega društva. Do leta 1993 smo pripravili le še tri številke Trimčka, ki so bile vsebinsko povsem prilagojene delu ŠD Krašnja. Vsekakor pa smo si želeli, da bi v prihodnosti pogosteje izdajali glasilo, saj smo postajali vedno aktivnejši in množičnejši, zato smo v mesecu decembru leta 1994 izdali 1. številko glasila z spremenjenim imenom – Društveni informator, ki smo ga kasneje pripravili vsaj desetkrat letno s precej razširjeno vsebino, še vedno le s tematiko o aktivnostih ŠD Krašnja. Do oktobra leta 2000 smo izdali 70 glasil, do februarja štiri leta za tem pa še dodatnih 50 glasil, ki nikoli niso bila obširnejša od 8 strani.

Kasneje, že meseca decembra 2004 smo prvič izdali praznično številko, ki je bila na prvih dveh straneh in zadnjih dveh straneh v barvah. Kaj več pa si zaradi večjih stroškov fotokopiranja nismo upali privoščiti.

Od leta 2005 je glasilo od izdaje do izdaje postajalo vedno bolj »krajevno«, saj smo začeli vsebine bolj in bolj prilagajati prav vsem področjem družbenega in društvenega življenja v KS Krašnja. Še vedno pa smo si zaradi finančnih omejitev privoščili lahko le štiri barvne strani.

Vsebinsko in oblikovno se glasilo do leta 2011 ni bistveno spremenilo. Kasneje pa nam je uspelo, da smo prvotne štiri barvne strani dopolnili v celoto prostora. Sredstva za fotokopiranje 4 – 5 izdaj letno na 16 – 24 straneh pa smo v društvu zagotovili z zbiranjem prostovoljnih prispevkov za novoletne koledarje, z donacijami nekaterih podjetnikov (objava križank), vsako leto pa nam nekaj proračunskih sredstev nameni tudi KS Krašnja. Nekaj sredstev pa zberemo tudi od simbolične cene prodaje glasila v naši trgovini. Letos pa nam je nekaj sredstev za glasilo prvič namenila tudi Občina Lukovica.

Vse do leta 2011 smo glasilo svojim članom in krajanom brezplačno ponudili v naši prodajalni. Že nekaj časa pa ga je moč poiskati tudi na naši, sicer skromni spletni strani sd-krasnja.org.

Glede na vsebine Društvenega informatorja, predvsem od leta 2005 dalje lahko sklepamo, da z našim povsem ljubiteljskim in prostovoljnim urejanjem glasila udejanjamo nekaj zelo pomembnega.

Gospod Miha, bom citiral kar vaš zapis v zadnji številki:

»Društveni informator opravlja pomembno vlogo v vašem kraju. Seznanja vas z krajevnimi dogodki, dogajanja v društvih in drugih krajevnih organizacijah ter z raznolikimi drugimi pomembnimi informacijami. Skratka vse na enem mestu. Po drugi strani pa se beleži in arhivira aktualna sedanjost iz vašega kraja, ki jo bodo s pomočjo takšnih glasil, kot je Društveni informator, čez mnogo let odkrivali in spoznavali naši zanamci.«

Dopisniki v glasilo so učitelji in vzgojitelji na naši šoli in v vrtcu ter otroci, nekateri predstavniki društev in ostalih organizacij v KS, velikokrat pa objavimo tudi prispevke, ki jih na našo željo pripravijo tudi drugi.

Veseli nas, da cenite naše delo in trud in ponosni smo, da bodo v prihodnosti vsebine glasila lahko prebirali tudi bralci vaše spletne strani. Še posebej, ker naših bivših krajanov veliko živi tudi po drugih krajih doma in v tujini.”

Marjan Štrukelj, predsednik Športnega društva Krašnja

Društveni informator si lahko ogledate s klikom na spodnjo fotografijo:

Tagi