Izginjanje v Domžalah

Domžalska premiera dokumentarnega filma Izginjanje

V torek, 9. maja 2023, lepo vabljeni na ogled domžalske premierne projekcije dokumentarnega filma Izginjanje s pričetkom ob 20. uri v Mestnem kinu Domžale. Po projekciji filma bo na vrsti pogovor z ekipo filma.

Stari oče Andrine Mračnikar je leta 1920 tako kot velik del slovenskega prebivalstva južne Koroške glasoval za to, da bi pokrajina ostala v Republiki Avstriji. To dejanje samoodločanja in demokracije bi lahko pomenilo izhodišče za sožitje v raznolikosti, kot je bilo slovenski manjšini tudi obljubljeno z zakonom. Namesto tega so koroški Slovenci danes na različne načine diskriminirani, slovenskega jezika pa v javnih prostorih že dolgo ni več slišati. Kako bo s tem čez trideset let, se sprašuje režiserka.

Ali bo takrat sploh še kdo govoril slovensko? Kaj ti koristi jezik, če ga ne moreš z nikomer več govoriti? Kaj vse umira skupaj z jezikom? Spomin? Lastna zgodovina?

Andrine Mračnikar je filmska ustvarjalka, ki se je se v svojem najnovejšem dokumentarcu Izginjanje podala v svojo južnokoroško domovino po sledi vprašanja, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja.

Dokumentarni film Izginjanje je prejel številne nagrade.

Podrobnejše informacije o filmu so dostopne na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Petra Petravič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi