Festival kulturne kreativnosti Mladi Maister

Priložnost mladim za inovacije in sodelovanje

V okviru Maistrovega leta je Javni zavod za kulturo Kamnik letos prvič predstavil festival kulturne kreativnosti z imenom Mladi Maister, poleg že tradicionalnega, 20. Maistrovega abonmaja. Ta inovativni festival je namenjen osnovnošolcem in srednješolcem, ki preko ustvarjalnih projektov raziskujejo nove metode in pristope k kreativnemu reševanju problemov.

Osnovnošolska ekipa se je osredotočila na razvoj projekta “Kloštrski Uganjalnik”. Gre za posebno obliko sobe pobega, prilagojene za večje število udeležencev, kar bo omogočilo učiteljem in organizatorjem, da zasnujejo in izvajajo več različnih sob pobega z različnimi temami.

V sklopu festivala Mladi Maister se je prav tako odvijal del programa ITS – Interdisciplinarni tematski sklop, ki že tretje leto poteka v sodelovanju z Mladinskim centrom Kotlovnica. V okviru tega programa so udeleženci preizkusili nov izobraževalni program Prepovedano nadstropje, namenjen učencem in učiteljem za raziskovanje skupinskih dinamike in medčloveških odnosov v večjih skupinah.

Festival Mladi Maister je potekal od 3. do 5. oktobra 2024, z večino udeležencev, ki so bivali v Samostanu Mekinje. Obnovljen samostan zdaj ponuja 55 ležišč ter pet dvoran, kar ga naredi idealnega za izvajanje takšnih izobraževalnih programov. Mentorji letošnjega festivala so bili Andreja Šuster Sabati, Alenka Hladnik, Anja Bezlova, Mojca Lukežič, Dušan Sterle, Katarina Mihelič, Goran Završnik in Rok Kosec.

Festival Mladi Maister predstavlja svežo in kreativno dopolnitev prireditev v Maistrovem letu in se zdi, da bo postal stalnica v izobraževalnem programu Kamnika ter mladim ponudil dragocene priložnosti za kreativno izražanje in učenje.Vir: Dom kulture Kamnik

Pripravila: Nina Orehek; Foto: Dom kulture Kamnik

 

Tagi