Dunajski filharmoniki bodo sklenili 70. Festival Ljubljana

Poletno vzdušje vztrajno vsiha, podobno pa svoj konec jemlje letošnji Festival Ljubljana. Le-ta se je tradicionalno začel s Poletno nočjo, ki je ognjemet pod ljubljanskim nebom dočakala na poletni solsticij, 21. junija, zaključuje pa ga koncert Dunajskih filharmonikov. Tega bo Cankarjev dom gostil v četrtek, 8. septembra.

V vmesnem času se je na teh in onih deskah v prestolnici zvrstila kopica izjemnih imen iz sveta kulture in umetnosti. Največje pečate je pustil razprodan koncert Johna Malkovicha, ravno tako publike nista pustila ravnodušne niti španski tenorist Plácido Domingo v spremljavi Maríe José Siri. Z dramskega vidika je festival popolnil muzikal Povodni mož, ne gre pa pozabiti Američanov z West Side Story, ki so konec junija zavzeli Križanke, sicer sedež Festivala Ljubljana. Od domačih umetikov je Festival Ljubljana svoj del pogače odstopil Vladu Kreslinu, ki mu je uspelo svoj koncert razprodati, in retroavantgardni domala kultni skupini Laibach, ki je stavbo na Trgu francoske revolucije polnila že včeraj, nocoj pa jo bo že v drugo.

Četrtkov koncert, ki bo sklenil festivalsko dogajanje, bo sklenil verjetno najbolj znani filharmonični orkester na svetu, stacioniran na Dunaju. Letos praznujejo Dunajski filharmoniki 180. obletnico svojega delovanja, saj je z delovanjem pričel leta 1842. Javnosti je orkester najbolj znan po svojem tipičnem novoletnem koncertu, ki ga na novega leta dan gostijo v avstrijski prestolnici. Nadalje imajo Dunajski filharmoniki vsako leto še dva izjemno pomembna dogodka, in sicer bal, ki ga prirejajo vse od leta 1924, in poletni koncert. Slednjega Avstrijci organizirajo v parku pred Schönbrunnsko palačo.

Letos bi moral bal steči že 80-ič, a ga je ustavila pandemija koronavirusa in je bil posledično odpovedan.

Dunajskim filharmonikom bo v Ljubljani poveljeval 64-letni finski dirigent Esa-Pekka Salonen, ki je v preteklosti dirigiral londonskemu orkestru Filharmonija, dandanes pa je glasbeni direktor Simfoničnega orkestra San Francisco. Oče treh otrok je sicer cenjeni dirigent, čigar nadpovprečnost dela je leta 2010 Univerza v Južni Karolini ovekovečila s častnim doktoratom, desetletje kasneje pa ga je eminenti Red britanskega imperija odlikoval z redom častni viteški poveljnik.

Po programu sodeč bodo gledalci lahko v četrtek slišali Ravelova Koncert za klavir in orkester v G-duru in Couperinov nagrobnik, ravno tako pa tudi Simfonijo številka 2 v D-duru finskega skladatelja Jeana Sibeliusa.

Nekaj vstopnic, čeravno malo, je še razpoložljivih. Zagotovite si jih lahko na festivalski blagajni v Križankah ali pa preko spletnega ponudnika Eventim.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Dunajski filharmoniki

 

Tagi