Družinska kateheza iz Domžal vas vabi na božičnico v letu covid-19

Čeprav ni leto dni nazaj nihče niti v sanjah pomislil na to, da se naslednji Božič ne bomo mogli srečati v živo in vsi skupaj praznovati Jezusov rojstni dan, se dogaja točno to. Seveda nam je ob tem vsem malo hudo pri srcu, a hkrati si ne dovolimo, da bi zaradi tega  postali  malodušni. Skoraj 30 družin iz župnije Domžale tudi sedaj v času strogih omejitev zaradi covid-19 , skrbi zato, da ostajamo povezani, da drug drugega vzpodbujamo za dobro in odkrivamo razloge za veselje tudi v tem času. Naša redna tedenska  srečanja so se iz veroučnih učilnic že meseca marca preselila na aplikacijo Zoom in od oktobra naprej je Zoom ponovno kraj našega srečevanja. Preko zooma smo obhajali vigilijo pred veliko nočjo in preko zooma bomo obhajali tudi mašo svetega večera, 24. decembra 2020, ob 18. uri. Preko linka, objavljenega na spletni strani župnije Domžale, lahko mašo, v kateri bodo s pesmijo in besedo sodelovale številne družine, spremljajo tudi vsi drugi.   

Pripravili pa smo še nekaj več – božičnico, v kateri sodeluje 64 otrok, starih od 3. do 14. let. Pri prepevanju pa jim pomagajo še njihovi starši, ter starejši in mlajši bratje in sestre. Ves besedilni del je posnet preko Zooma, tako, da je vsak otrok prispeval svoj del iz varnega zavetja svojega doma. V božičnici otroci iščejo odgovore na mnoga vprašanja povezana z Jezusovim rojstvom. Kdaj se je Jezus rodil, koliko je bil takrat star njegov oče, ali se je tudi  Jezus dojil pri mamici, ali se je z raketo pripeljal iz Božjega kraljestva, zakaj je sploh Bog poslal svojega sina na zemljo? Razmišljajo o tem, da je mogoče Zemlja del Božjega kraljestva, sprašujejo se o tem, kakšna je bila tista noč, ko se je Jezus rodil in kako je mogoče, da so nebeške angele slišali samo pastirji, ne pa tudi ostali Betlehemčani. Tudi o tem, zakaj Bog ni poskrbel zato, da bi se njegov sin rodil v dobro opremljeni porodnišnici, razpravljajo naši otroci.

Govorjena beseda otrok se prepleta z božičnimi pesmimi, ki jih prav tako prepevajo posamezne družine. Mnoge od njih do sedaj sploh niso pomislile na to, da so sposobne zapeti pesem same, saj smo vedno prepevali v večjem družinskem zboru Veselih kristjanov, a v času korone so spoznali, da zmorejo dosti več, kot si upajo priznati. Vse to dogajanje pa spremlja prihajanje družin k novemu Rupnikovem mozaiku na ploščadi pred župnijsko cerkvijo. Tam je družina Strehar na tretjo adventno nedeljo pripravila pravo božično kuliso, v središču katere so postavljene lesene jasli. Družine so v jasli polagale slamice in tako pripravljale mehko posteljo za Jezusa, ki ga bo gospod župnik na začetku maše svetega večera položil vanjo. Ta del smo snemali kar dolgo časa, saj  smo ves čas skrbeli zato, da je bila na ploščadi samo ena družina in se je lahko tako tudi brez maske sprehodila do jasli. V tem času, ko sploh ne vidimo več obrazov drug drugega, se nam je zdelo zelo pomembno, da vsaj za nekaj trenutkov pokažemo nepokrite obraze. Do začetka snemanja in takoj po končanem snemanju, smo si seveda maske ponovno nadeli, kajti res želimo vsi prispevati k temu, da se širjenje virusa čimprej ustavi.

Snemanje te božičnice je v vse sodelujoče družine prineslo praznično vzdušje, na sveti večer pa želimo posneto božičnico podariti tudi vam. Mogoče vas bo nagovorila in tudi vam pomagala pričarati čarobnost božične noči.  Božičnica se bo začela 24. decembra 2020, ob 17:30, link zanjo pa najdete na spletni strani župnije Domžale.

Scenarij za božičnico sem napisala Natalija Podjavoršek, za dober posnetek s kamero pa sta poskrbela David Grošelj in Janez Snoj, ki je poskrbel tudi za tehnično montažo božičnice.

Avtor: Natalija Podjavoršek

 

Tagi