Domžalska premiera filma Zbudi me in pogovor z ekipo

Mestni kino Domžale

V sredo, 10. aprila 2024, bodo na filmskem platnu Mestnega kina Domžale ob 20. uri premierno predvajali filmsko dramo z naslovom Zbudi me, v režiji Marka Šantića. Po projekciji filma bo sledil pogovor s filmsko ekipo.

Na zadnjem festivalu slovenskega filma je Šantićeva drama prejela kar 5 nagrad vesna med njimi tudi nagrado za najboljši celovečerec. Film govori o Roku, ki se zbudi v bolnišnici, kjer je po nesreči pristal nezavesten. Ne spomni se ne svojega dekleta, ne njune hiše ob jezeru. Njegov edini spomin je dom, ki ga je delil z mamo in mlajšim bratom. Toda kmalu po vrnitvi v domači kraj začne opažati, da ni dobrodošel. Medtem ko skuša brata zaščititi pred slabo družbo, počasi sestavlja mozaik svoje mračne preteklosti … Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov.

 

Režiser, Marko Šantić, o nastajanju filma in o samem filmu pravi: »V zadnjih letih je svet priča zgodovinskemu revizionizmu – reinterpretaciji zgodovine. Mlajše generacije veliko časa preživijo na internetu, kjer pridobivajo napačna zgodovinska dejstva. Zdi se, da si pod tem vplivom ustvarjajo povsem drugačno podobo zgodovine, kot jo poznamo. /…/ Amnezija [glavnega lika] predstavlja sodobne posameznike, ki vedo malo o skupni preteklosti in so zato lažje potisnjeni v sovražnost do drugih kultur in sodržavljanov. Splošno nepoznavanje zgodovine je nekaj, kar vpliva na vse nas, in prav o tem govori moj četrti film. /…/ Še v prvih povojih scenarija smo bili priča velikemu migrantskemu valu z vzhoda, ko so množice ljudi drvele proti zahodni Evropi. Šlo je za trenutek, kakršnega naša generacija še ni doživela. Na televiziji smo neprestano gledali posnetke množičnega priseljevanja in domala čez noč se je pokazal naš ‘drugi obraz’; obraz družbe, ki se ima za tolerantno in razumevajočo, dokler živi v svojem zaprtem mehurčku. Takoj ko pride do trka z drugo kulturo, pa se situacija spremeni. Ko sem pisal scenarij, me je tako zanimala predvsem miselnost ‘malega’ človeka, ki se v strahu pred neznanim pridruži negativnim kampanjam, nestrpnemu govoru ter branju in širjenju lažnih novic.«

Lepo vabljeni na domžalsko premiero ter filmski pogovor z igralci in ekipo filma.
Polona Mežnar; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale
Tagi