Domžalska premiera dokumentarnega filma Zajeti v izviru

V ponedeljek, 18. marca 2024, bodo na filmskem platnu Mestnega kina Domžale ob 20. uri premierno predvajali dokumentarni film Maje Weiss o poslednjih še živečih žrtvah nacističnega rasnega eksperimenta. Po projekciji filma, Zajeti v izviru, bo sledil pogovor z ustvarjalkama filma.

Okrog trideset „rasno ustreznih” slovenskih otrok je bilo leta 1942 vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler in je bil namenjen širitvi arijske rase. Sprva je bil program zastavljen kot mreža materinskih domov in porodnišnic, v katerih so se lahko rodili rasno ustrezni nezakonski otroci, pozneje pa so se vanj stekali nasilno ukradeni dojenčki, ki jih je okupatorska vojska, po dekretu idejnega vodje, ugrabljala na Poljskem, Češkoslovaškem, v Ukrajini in tudi v Sloveniji, na Spodnjem Štajerskem. Večina teh otrok je bila oddana v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu.

Filmska zgodba pripoveduje o štirih slovenskih otrok Lebensborna: Ingrid von Oelhafen iz Nemčije, Hayma Henryja Hayderja iz Kostarike, Franca Zagožna iz Belgije in Ivana Acmana iz Slovenije. Protagonisti so poslednji pričevalci tega grozljivega rasnega eksperimenta, za katerega odgovorni niso bili nikoli kaznovani. Vsak izmed pričevalcev deli izkušnjo odkrivanja resnice o svojem poreklu, sprejemanju te resnice ter iskanju pomiritve. Skozi njihove portrete film opozarja na podobne grozote, ki se v tem zgodovinskem trenutku, ob našem nemočnem opazovanju, dogajajo v Ukrajini.

Dr. Georg Lilienthal, zgodovinar in pionir raziskovanja Lebensborna je o filmu povedal: »To je najboljši film o otrocih Lebensborna, kar sem jih kdaj videl. Name je naredil globok vtis. Na edinstven način prikazuje, kaj je bilo storjeno ukradenim otrokom in njihovim družinam, koliko so morali pretrpeti, pa tudi kako močni in pogumni so bili. Gre za obtožbo, učno uro, poziv človeštvu, naj končno preneha s takšnimi zločini nad otroki.«

Vabljeni na domžalsko premiero ter filmski pogovor z režiserko Majo Weiss in scenaristko Natašo Konc Lorenzutti.

Karin Božič Zupančič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi