Domžalska premiera dokumentarnega filma Poletje 91′ in pogovor z režiserjem

V ponedeljek, 19. junija 2023 lepo vabljeni ob 20. 30 uri v Mestni kino Domžale na ogled domžalske premiere dokumentarnega filma Poletje 91′. Po ogledu filma bo potekal pogovor z režiserjem Žigo Vircem.

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine.

Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

»Junija 1991 sem bil star štiri leta. Spominjam se zaskrbljenih staršev, ki si ob kavi šepetata nekakšne novice. Poletje je že v polnem razmahu. Vroče je. Od zunaj se zasliši meni neznan zvok. Sem sredi igre. Oče me vzame v naročje, z mamo hitro pobereta nekaj nujnih stvari. Ni mi jasno, zakaj moramo bežati iz bloka – jaz pa še vedno v pižami. Celo blokovsko naselje kot bežeče mravlje drvi proti čudnemu podzemnemu mestu, v katerem je na stopnišču poleg ogromnih železnih vrat zaskrbljen fant v uniformi s puško. V tem podzemlju pa so zbrani vsi sosedje, tudi nekaj prijateljev iz vrtca. Od dogodka mi je ostalo v spominu tudi, da je ena od mam s seboj prinesla kruh, namazan z marmelado, ki smo si ga razdelili. To je eden mojih prvih spominov na otroštvo.«  je o svojih spominih na otroštvo zapisal režiser dokumentarnega filma Poletje 91′, Žiga Virc.

Podrobnejše informacije o dokumentarnem filmu so dostopne na spletni strani Kulturnega domaFranca Bernika Domžale.

Petra Petravči, Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi