Dnevi evropske kulturne dediščine

V današnjem svetu, kjer se ceni hitrost, je še posebej pomembno, da skrbimo za primeren odnos do kulturne dediščine. Posameznik namreč prav v kulturni dediščini lahko najde tudi odgovore, rešitve in odmik od neusmiljenega ritma sodobnega sveta. Še posebej se moramo truditi, da lokalna in regionalna kultura ne izgineta z zemljevida naših oči in čutenja. Kulturna dediščina Slovenije je izjemna, saj naša dežela leži na stičišču Alp, Sredozemlja, Panonske nižine in Balkana. V stoletjih so in smo prebivalci tega ozemlja ter območij z mešanim prebivalstvom ob meji ustvarili nešteto oblik kulturne različnosti, tako v naravnem kot tudi kulturnem okolju. Pomena kulturne dediščine se premalo zavedamo, zato z raznimi projekti in dejavnostmi želimo približati kulturno dediščino ljudem, deliti njeno vrednost in pomen s prihodnjimi generacijami ter razviti nove, sveže načine predstavitve kulturne dediščine.

Namen Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) je spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine in javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope. DEKD je tako najprepoznavnejša akcija pod okriljem Sveta Evrope in Evropske unije na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, veliko število mest in kulturnih spomenikov, dogodke pa obišče izjemno število obiskovalcev. Tesno pa je z DEKD povezan TKD – nacionalni Teden kulturne dediščine. Oba projekta letos potekata od 26. 9. do 10. 10. 2020. Vabimo vas, da si ogledate ali obiščete brezplačne prireditve, ki jih najdete na povezavi tukaj.

Tema letošnjega leta je izobraževanje, odražata jo tako celostna podoba kot moto leta: Spoznaj? Varuj! Ohrani. Leta 2020 izpostavljajo izobraževanje o kulturni dediščini kot vseživljenjsko kategorijo. Obsežen in raznolik program ponuja več kot 400 dogodkov, ki vabijo v 150 krajev po vsej Sloveniji, v Italiji in na Madžarskem. Lani so dogodki privabili več kot 50.000 obiskovalcev, letos zaradi ukrepov zoper širjenje virusa ne bo tako, a je pomembno, da je prisoten pozitiven pristop. Pri pripravi programa sodeluje blizu 500 organizacij: to so zavodi s področja dediščine in kulture, občine, krajevne in vaške skupnosti, društva, vrtci, osnovne, srednje šole in gimnazije, višje šole in fakultete, knjižnice in turistične organizacije.

V Knjižnici Domžale ob DEKD in TKD že vrsto let Osnovna šola Rodica pripravlja likovno razstavo. Letos nam predstavljajo razstavo z naslovom Dediščina občine Domžale v stripu, ki bo na ogled do 17. oktobra 2020.

Poleg tega smo z natečajem povabili lokalne prebivalce k sodelovanju pri zbiranju fotografij kozolcev iz naše okolice. Kozolec velja za tradicionalen simbol slovenskega podeželja in je še vedno živ spomenik ljudskega stavbarstva. Odziv je bil lep. Fotografije bodo na ogled na razstavi v Knjižnici Domžale od 19. do 30. oktobra.

Vabljeni, da skupaj podpremo našo kulturno dediščino.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Tagi