Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden otroka

V Knjižnici Domžale si v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine lahko ogledate kar dve razstavi.

  • Učenci OŠ Rodica se predstavljajo z razstavo ilustracij na temo Dober tek, knjižni junaki!

Mentorice Katarina Škofic, Viviana Škrabec in Mateja Jakoš Vasle so s pomočjo literarnih del učence spodbudile, da so upodobili hrano. Ste kdaj postali lačni ob branju knjige? Veliko knjig opisuje pojedine, prigrizke in malice. Za nekatere jedi, ki jih omenjajo zgodbe, sploh še niste slišali?  Si je katero od jedi pisec preprosto izmislil? Kaj jedo knjižni junaki? Morda vas ilustracije spodbudijo, da preizkusite nov recept ali preberete novo knjigo.

Koncept razstave: Katarina Škofic in Sabina Burkeljca

Razstavo si lahko v Knjižnici Domžale ogledate do 9. oktobra. Vabljeni!

  • V dvorani knjižnice si lahko ogledate razstavo Gostilne s tradicijo. V Knjižnici Domžale imamo bogato domoznansko zbirko V njej se poleg ostalega gradiva, ki ga zbiramo, najdejo tudi čudovite stare razglednice. V tokratni razstavi vam predstavljamo stare razglednice okoliških gostiln. Prve gostilne so poznali že stari Rimljani pred približno dva tisoč leti. Gostilne so kraji, ki se jih spominjamo večkrat in z rahlo nostalgijo. Gostinski lokali vseh vrst so nepogrešljiv del vsakega okolja, saj je to večinoma kraj, kamor ljudje zahajamo v prostem času. Veliko je tudi zgodb, ki so povezane z njihovimi imeni. Številne gostilne na domžalskem območju so bile in ostajajo središče družabnega življenja.

Razstavo si lahko ogledate do 16. oktobra. Vabljeni!

V Knjižnici Domžale v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine razpisujemo nagradni natečaj NAŠA KULINARIČNA DEDIŠČINA. Zbiramo fotografije in recepte jedi, ki so značilni za naše okolje. Zanimajo nas tako jedi kot pijače. Več informacij in pogoje sodelovanja najdete na spletni strani knjižnice, pod zavihkov Naša kulinarična dediščina.

V okviru Tedna otroka najmlajše vabimo, da se nam ponovno pridružijo pri poslušanju pravljic. V četrtek, 7. oktobra 2021, vas bo pravljičarka popeljala v svet pravljičnih junakov in ustvarjanj. Na popotovanju otroke čakajo zabavne in iskrene prigode pravljičnih junakov, hkrati pa otroci bogatijo svoj besedni zaklad in razvijajo bralne navade. Na tokratnem druženju za otroke od 4. leta dalje, bomo poslušali pravljico Prikazni ne potrkajo na vrata. Obvezna je predhodna spletna prijava. Pravljice boste lahko poslušali vsak četrtek med 17.00 in 17.50.

Letošnji Teden otroka je posvečen igri in igranju, zato je skupni naslov aktivnosti Razigran uživaj dan. V petek 1. in 29. oktobra med 16.00 in 19.00 vas vabimo k izposoji igrač in družabnih iger iz naše Igroteke, kjer si lahko izposodite:

*  didaktične igrače, ki so namenjene razvijanju logičnega mišljenja, fine motorike in koordinacije ter spoznavanju sveta okoli sebe;
*  izobraževalne in miselne igrače;
*  otroku in okolju prijazne lesene igrače;
*  družabne igre;
*  specialne igrače, ki so namenjene:
–             montessori pedagogiki,
–             otrokom s posebnimi potrebami,
–             odraslim s posebnimi potrebami ter
–             slepim in slabovidnim.

Oglejte si pester izbor in si izposodite igrače, ki bodo zaposlile um, pričarale nasmeh na obraz in bodo prava zabava za vse generacije in okuse.

Oglejte si tudi spletno strani Knjižnice Domžale in spremljajte aktualne informacije.

Knjižnica Domžale

Tagi