Dalmatinski pušeljc – Kamelije

Koncert dalmatinske glasbe z etno pridihom

V soboto, 17. februarja 2024, ob 19. uri lepo vabljeni v Kulturni dom Groblje, na koncert Ženske klape Kamelije. Skupaj z Moško vokalno skupino Lipa vas bodo popeljali v ritme dalmatinske glasbe z etno pridihom. 

Članice Ženske klape Kamelije povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Skupina zdaj šteje 8 članic, so-pevk in hkrati prijateljic.

Posebno mesto dajejo dalmatinskim pesmim, ki jih po zaslugi prof. Damjane Praprotnik lahko kombinirajo s citrami. Svoj repertoar bogatijo tudi s priredbami slovenskih popevk in Avsenikovih skladb. Ker pa tudi slovenska ljudska glasba vedno znova poboža dušo, z veseljem zapojejo tudi kakšno ljudsko. Umetniška vodja klape je zadnji dve leti Romanca Božič.

V šestih letih svojega delovanja v okviru KD Domžale so doslej pripravile osem samostojnih koncertov in gostovale na različnih glasbenih dogodkih po Sloveniji. V Domžalah zadnja leta organizirajo koncerte pod enotnim naslovom Dalmatinski pušeljc – ta je že četrti po vrsti, tokrat s pridihom slovenskega ljudskega melosa.

Moška vokalna skupina Lipa je del Pevskega društva Lipa Litija, drugega najstarejšega pevskega društva v Sloveniji (1885). Sama vokalna skupina pa je nastala v letu 2008 kot odraz interesa nekaj fantov, prijateljev po ubranem petju, predvsem v družbi in podoknicah. Ob začetnih tovrstnih podvigih so fantje ugotovili, da lahko naredijo še kaj več in so se tako podali v dalmatinske, ljudske, narodno-zabavne, rockovske, popevkarske vode in še mnoge druge. Zelo zvesti pa ostajajo klasični moški oktetovski glasbi in skladatelju Petru Jerebu.

Avtor: Marija Kavčič; Foto: Nejc Trampuž

Tagi