Beletrinini trubadurji: Rac in Cikel ruskega filma: Belo puščavsko sonce

Beletrinini trubadurji: Petra Pogorevc, avtorica biografije o Radku Poliču – Racu in Ruski film Belo puščavsko sonce

Cikel ruskega filma pripravljata Mednarodni klub slovanskih rojakov Ruslo in Slovanska knjižnica, v sodelovanju s Knjižnico Domžale. Tokratni akcijski film z naslovom Belo puščavsko sonce nas popelje na vzhodno obalo Kaspijskega morja, kjer se vojak Rdeče armade Fjodor Suhov že vrsto let bori v državljanski vojni (v dvajsetih letih prejšnjega stoletja). Nemiri se še niso polegli, vojna pa se je uradno končala, zato Suhov odhaja v domače kraje in komaj čaka, da prispe k svoji ženi. Toda na poti skozi puščavo se zaplete v lokalne dogodke …

Akcijski film iz leta 1970 je režiral Vladimir Motilj in traja 85 minut. Film s slovenskimi podnapisi bo v sredo, 29. septembra ob 19.00, predvajan na FB Knjižnice Domžale.

Cikel ruskega filma v Slovanski knjižnici pripravljajo že od leta 2010 in vsako leto se predvajajo zanimivi in privlačni ruski filmi. Prireditve so organizirane v sodelovanju z društvom Mednarodni klub slovanskih rojakov Ruslo. Vsako leto k sodelovanju povabijo tudi druge slovenske knjižnice, ki bi želele svojim obiskovalcem ponuditi drugačno in kakovostno kulturno izkušnjo. Filme z namensko izdelanimi slovenskimi podnapisi opremijo člani društva Ruslo in za predvajanje pridobijo potrebne avtorske pravice. Letos si bomo tako lahko ogledali štiri filme: akcijski film BELO PUŠČAVSKO SONCE, vojno dramo KUKAVICA, melodramo DVA DNEVA in komedijo NOVOLETNI OČKA

S Petro Pogorevc, avtorico biografskega romana o Radku Poliču – Racu, se bo pogovarjala Tadeja Rode Teran. Življenjska zgodba vrhunskega gledališkega igralca, ki je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, odstira in prepleta spomine na ustvarjalno pot Radka Poliča Raca. Knjiga, ki jo je po intenzivnih pogovorih z Racem napisala dramaturginja, urednica in publicistka Petra Pogorevc, je napisana v prvi osebi ednine, bogatita jo pristen humor in sočen jezik, oba tako značilna za tega velikega igralca. Brez zadržkov govori o sebi in o stvareh, ki so ga v življenju doletele, pa naj gre za anekdote iz gledališkega sveta ali za tragične dogodke, ki so ga ranili in zaznamovali. Pripoved mu sledi v otroštvo, pojasni njegovo vseživljenjsko povezanost s starši in bratoma ter obudi spomine na tri zakone, predstavi pa tudi njegovo pojmovanje lepega in težkega igralskega poklica. In kot beremo v knjigi: »Igra ni to, kar počneš, ampak to, kar si.

Avtorica biografije Petra Pogorevc je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1993 in 2007 je delovala kot novinarka, kritičarka, publicistka in prevajalka, leta 2007 pa se je zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem kot dramaturginja in urednica zbirke Knjižnica MGL. Leta 2017 se je vpisala na doktorski študij na Oddelku za dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT v Ljubljani.

Pogovor bo potekal v četrtek, 30. septembra 2021, ob 19.00. V skladu z odloki vlade se javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, potrdilom o cepljenju ali o prebolelosti covida-19 (načelo PCT). V Skladu s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk.

Dogodek je del programa literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

 

Tagi