Avgust ali znanilec festivala Sziget

Čeravno Domžale sredi poletja trohnijo malce bolj kot med letom in čeprav predstavljajo vrh poletnih dogodkov projekcije filmov na prostem v Arboretumu, nas to običajno ne ustavi, da ne bi poletja izkoristili za vse žurerske aktivnosti, ki med letom delujejo nekoliko bolj nedostopne.

Za izjemno obiskanega – tudi po številu slovenskih udeležencev – velja festival Sziget, ki ga vsakoletno pripravljajo naši sosedje Madžari. Festival velja za spektakularni dogodek; vsaj tako ga ocenjujejo obiskovalci, ki so jih organizatorji leta 2018 našteli kar 565 tisoč. Sziget ni zgolj glasbeni dogodek, ampak tudi stičišče mladih in pravo malo dopustniško letovišče. Óbudai-sziget, rečni otok na katerem vsako leto pripravljajo festival, velja za največji otok Donave; razteza se namreč na vsega skupaj 108-ih hektarih.

Letošnja edicija festivala bo potekala od srede, 10. avgusta, do vključno ponedeljka, 15. avgusta. Cene dnevnih vstopnic se začenjajo pri 80-ih evrih, pri čemer vstopnica, ki zagotavlja spremljanje celotnega festivalskega dogajanja, znaša najmanj 335 evrov.

Sziget se predstavlja pod sloganom “Island of Freedom” oziroma v prevodu Otok svobode.

Kakor Sziget množično privablja obiskovalce, je podobno priljubljen tudi med izvajalci. Letos so gotovo zvezde večerov (in noči in jutrov, saj dnevne festivalske vstopnice zagotavljajo dogajanje do 8. ure zjutraj naslednjega dne) Dua Lipa, Kings of Leon, Justin Bieber, Calvin Harris, Tame Impala. Pozabiti ne gre niti Arctic Monkeys, ki bodo v ponedeljek, 15. avgusta, sklenili letošnje festivalsko dogajanje. Siceršnji celoten seznam izvajalcev na letošnjem Szigetu je tako dolg, da bi za branje verjetno potrebovali kake pol ure, zato omenjamo samo najvidnejša imena.

Obiskovalci bodo Calvina Harrisa, znanega škotskega didžeja, pobliže spoznali v soboto, 13. avgusta.

Nezanemarljiv je že podatek, da prihajajo na Madžarsko gostovat glasbeniki iz Amerike, Kanade, Združenega kraljestva, Nemčije, Nizozemske, Avstralije, Irske, Izraela, Francije, prikrajšani pa ne bodo ostali niti domači gledalci, saj bo festival kar pokal po šivih od številnih madžarskih bolj in manj popularnih izvajalcev.

Madžarska očitno v medsoseskih odnosih vendarle ne razočara, saj bodo Slovenci, ki bodo romali v madžarsko prestolnico, lahko zaznali tudi domačega ustvarjalca. Letos bo prizorišče dropYard na zadnji festivalski dan za dobro uro gostilo slovenskega reperja Emkeja, ki trenutno osvaja raperska srca s pesmijo Ljujezen.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Sziget, Bandwagon

 

Tagi