ArsFemina – kulturni projekt, ki se želi pokloniti ženski kot umetnici

Skladno z emancipacijo ženske in spremembo njene družbene vloge je prišlo do porasta ženske ustvarjalnosti. Zahvaljujoč zavzetim raziskovalcem so danes številna dela, ki so jih nekoč umetnice morale pospraviti v predal, dostopna javnosti, pri čemer pa so še vedno razmeroma slabo poznana. Tudi razmerje med ženskimi in moškimi ustvarjalci ostaja na moški strani.

V Radomlje prihaja kulturni projekt ArsFemina, ki ne želi poveličevati ženske kot umetnice, temveč se ji pokloniti. Želi dati glas neslišanim, besedo nespregovorjenim in podobo nevidenim. Večer, v katerem skupaj poustvarjajo sopranistka Gaja Sorč, mezzosopranistka Sabina Gruden in pianistka Meta Fajdiga, bo prepleten s samospevi slovenskih in tujih skladateljic. Glasbene točke bo povezovala poezija ter prozni odlomki pisateljic in pesnic, in ker človek najintenzivneje doživlja, ko so vključeni vsi njegovi čuti, želijo na odru predstaviti tudi likovna dela mlade slovenske umetnice Tine Sapundžić, ki bo med nastopom ustvarjala.

Projekt stremi k povezovanju umetnic, k raziskovanju in poustvarjanju manj poznanih umetnin, ter  spodbudi k nastajanju novih del. V ambient bodo tako vključile tudi takšna in drugačna dela lokalnih umetnic, med drugim skladbe radomeljske skladateljice Uršule Jašovec. Teme, ki se jih bodo dotaknile, so življenjske in vsakdanje, zatorej blizu vsakomur, tako preprostim ljubiteljem lepega kot strokovnjakom.

Kulturno društvo Mlin Radomlje vas tako v soboto, 26. marca, ob 19. uri vabi, da obiščete Kulturni dom Radomlje in se v mesecu, v katerem praznujemo kar dva pomembna praznika, posvečena ženskam, v družbi vrhunskih ustvarjalk kulture poklonite ženskim umetnicam. Vstop je prost, število sedežev je omejeno.

Avtorica fotografij: Tamara Bizjak

 

Tagi