Alja Aljančič: Kako sem si z dihanjem povrnila vitalnost in srečo

Kulturno prosvetno društvo Drouz lepo vabi v torek, 4. aprila 2023, ob 18.30 uri v Kulturni dom Radomlje na aprilsko predavanje iz cikla pogovornih večerov, ki potekajo na temo “Življenje živimo radostno in lepo.” Predavateljica bo Alja Aljančič, večna iskalka višje resnice in boljše kvalitete življenja, ki z veseljem deli vse, kar jo je naučilo življenje. Z obiskovalci predavanja bo delila osebno izkušnjo, kako je v izzivu življenja našla pot, ki jo izpolnjuje in bogati.

“Na svoji poti skozi življenje sem se soočala z različnimi neprijetnimi dogodki, slabo samopodobo in notranjim trpljenjem. Vse to me je vodilo, da sem od življenja želela več. Počasi sem se začela krepiti s pozitivnimi mislimi in drugačnimi pogledi na življenje.” v uvodu pove Alja.

Vaše predavanje, ki bo začetka aprila potekalo v Kulturnem domu Radomlje ste naslovili: ” Kako sem si z dihanjem povrnila vitalnost in srečo”. 

Na predavanju bom delila svojo zgodbo in predstavila razloge, zakaj sem začela z dihalnimi vajami in zakaj jih delam še danes. Predstavila bom dihalno tehniko, ki jo izvajam po metodi Wim Hof. Obiskovalce bom seznanila s koristnimi učinki dihalnih vaj na telo in um. S pomočjo lastne izkušnje bom orisala razloge, zakaj lahko dihalne vaje spremenijo življenje na bolje. Wim Hof metoda vsebuje poleg dihalnih vaj tudi izpostavljanje mrazu (mrzlo tuširanje, kopanje). Sama prakticiram oboje, zato bom nekaj besed namenila tudi predstavitvi razlogov, zakaj je mrzla voda za telo doba in kako to prakticiram jaz. Na koncu pa bomo skupaj naredili kratko dihalno vajo.

Kaj Vas je nagovorilo, da ste se odločili za nov korak v vašem življenju?

Ko sem rodila sina, se mi je življenje zelo spremenilo. Naenkrat nisem imela več časa zase. Tudi skrb za otroka je s seboj prinesla neko mero izčrpanosti in takrat sem se znašla pred odločitvijo. Ali bom izgorevala še naprej ali pa bom v svoj vsakdan začela vnašati zdravo rutino. Od začetka so bile to jogijske vaje in malo meditacije. Potem pa sem na spletu naletela na Wim Hof metodo dihanja in takoj začela izvajati dihalne vaje in mrzlo tuširanje. Nemudoma sem začutila zelo pozitivne učinke obeh tehnik. Če sem vstala nejevoljna, sem se takoj osvežila z dihalnimi vajami in mrzlim tuširanjem. Dalo mi je moč, energijo, motivacijo. Začela sem se počutiti bolje. Stres sem vedno bolje nadzorovala in našla pristen stik s seboj. Danes sem sinu hvaležna, da mi je pokazal pot do zdravih dnevnih rutin s katerimi lahko uravnovesim svoje življenje. Z njihovo pomočjo sem lahko kos vsemu, kar se mi dogaja.

Alja Aljančič, foto: Osebni arhiv

Če se danes ozrete nazaj, kaj bi sporočili Alji, kakršna je bila nekoč?

Ko sem ozrem nazaj, bi Alji kakršna je bila nekoč dejala, naj se toliko ne sekira. Da življenje ni tako resno, kot si misli in da bo našla načine, da bo začela spreminjati sebe. Skozi spreminjanje sebe bo našla tudi več vitalnosti in zadovoljstva v življenju. Rekla bi ji, naj zaupa in posluša svoj notranji glas in da bo vse tako, kot mora biti.

Kaj bi želeli sporočiti bralcem Domžalca, ki se odločajo za obisk predavanja?

Bralcem bi rada sporočila, da če so se znašli v vrtincu nezadovoljstva, utrujenosti, stresa in se včasih ne počutijo povezani sami s seboj in s svojim telesom, da obstaja krasna metoda, dihalne vaje, kjer si vsak lahko povsem brezplačno pomaga obnoviti energijske zaloge telesa, očistiti telo strupov in nakopičenega stresa. Na tovrsten način bodo veliko bolj lahkotno začutiti sami sebe kar pa vodi v več notranje sreče in telesne vitalnosti.

Na predavanje naj pridejo z mero radovednosti in pripravljenosti, da bodo to, kar se bodo naučili in izkusili na predavanju, vnesli tudi v svojo dnevno rutino in si tako pomagajo pri tegobah, ki jih doživljajo v vsakdanjem življenju na preprost in popolnoma naraven način.

Lepo vabljeni v torek, 4. aprila 2023 ob 18.30 uri v Kulturni dom Radomlje v Kodrovo dvorano na predavanje, ki bo posvečeno življenju v vsej svoji preprostosti.

Vstop je prost. Priporočen dar je 10€.

Vljudno vabljeni.

Petra Petravič, Foto: Osebni arhiv Alje Aljančič

Tagi