17. Festival gorniškega filma

Festival gorniškega filma je v 16 letih ponudil 640 filmov z vseh koncev sveta, prav toliko filmov je bilo tudi prevedenih in podnaslovljenih. Na festivalu je sodelovalo 80 predavateljev, 60 različnih članov žirij in več kot 100 gostov. Dejstvu, da se je festival zasidral med tovrstno kulturno ponudbo pri nas, nedvomno botruje tudi zgovoren podatek: v vseh teh letih si je festivalske filme ogledalo več kot 100 000 zadovoljnih obiskovalcev.

Od ponedeljka, 13. februarja 2023 do sobote, 18. februarja 2023, bo v Mestnem kinu Domžale, Cankarjevem domu v Ljubljani, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju potekal 17. Festival gorniškega filma, kjer se bo predstavila najnovejša svetovna gorniška filmska produkcija. Med 29 filmskimi zgodbami v tekmovalnem programu bodo tudi štirje filmi slovenskih ustvarjalcev.

Zgodba Festivala gorniškega filma, ki bo že 17. leto prinesla najboljše filme sveta v Slovenijo, se je začela pod južno steno patagonskega Cerro Torreja leta 1987. Alpinista Silvo Karo in Janez Jeglič sta na odpravo vzela 16 mm filmsko kamero in 500 metrov filma. Film Cerro Torre South Face je dve leta kasneje prejel nagrado srebrni encijan za najboljši alpinistični film na festivalu v Trentu. Kmalu potem je Silvo Karo, sedanji direktor Festivala gorniškega filma, začel sodelovati v žirijah največjih tovrstnih festivalov po svetu (Trento, Graz, Kendal, Bilbao, Torello, Banff).

Alpinizem nikoli ni bil zgolj športna dejavnost, saj je njegovo bistvo tesno prepleteno s človeško ustvarjalnostjo, radovednostjo in estetiko. Posebej Slovencem alpinizem od nekdaj predstavlja tudi pomemben del kulturne identitete. Bogata gorniška tradicija je prava zakladnica kulture, ki je ob besedi in sliki svoj pečat pustila tudi na filmskem platnu.

17. Festival gorniškega filma prinaša v letu 2023 na veliko platno epske zgodbe iz Himalaje. Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo o začetnih poskusih na najvišjem vrhu sveta. Film Ledni doktor odstira tančico z življenja pogumnih domačinov, ki opravljajo najbolj nevarno delo na svetu. Nizozemka Line van den Berg se v svojem prvem filmu poglobljeno sprašuje o položaju in vlogi žensk v sodobnem alpinizmu. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki so mu zvesti tudi s filmskimi upodobitvami, zato so redni gostje festivala. V filmu Adam Ondra: premikanje meja bomo dobili vpogled v vsakodnevno življenje in trening plezalca, ki je po mnenju mnogih najboljši na svetu. Spoznali bomo skorajda neskončne možnosti plezanja na otoku Reunion in bosonogega Charlesa, ki v francoskem Fontainebleauju pleza najtežje balvane na svetu. V filmu Bele sanje bomo skupaj z Jérémiejem Villetom iskali snežne koze – njegov sanjski fotografski motiv.

Na festivalu bodo na ogled tudi štirje slovenski filmi: Ena za reko: Zgodba Save / One for the River: The Story of Sava, Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča, animirani Legenda o Zlatorogu in Reševanje ledenikov.

Spremljevalni program bo postregel s 4 predavanji in pogovorom o gorniški literaturi. Več informacij o filmih, ki bodo predvajani v sklopu 17. Festivala gorniškega filma je dostopnih tukaj. Za najmočnejšo kategorijo v letu 2023 velja plezanje.

Lepo vabljeni k ogledu razporeda filmskih projekcij in spremljevalnih programov.

Petra Petravič; Foto: 17. Festival gorniškega filma

Tagi