Nanine karikature: Mahatma Gandhi

Prišel je petek in z njim nova karikatura v naši rubriki Nanine karikature, za kar poskrbi domžalska karikaturistka Nana Guberinič. Nazadnje smo objavili karikaturo ameriškega pevca country glasbe in tekstopisca Don Williamsa, danes pa je na vrsti nekdanji indijski politik, odvetnik in aktivist Mahatma Gandhi, eden od ustvarjalcev sodobne Indije in zagovornik nenasilnega protesta kot sredstva revolucije.

Nana Guberinič živi v Domžalah, njen hobi pa je risanje portretne karikature ter portretov v Wpap art tehniki. Imela je tudi več dobro obiskanih razstav po Sloveniji in Srbiji. WPAP je kubistični slog geometrijske pop umetnosti. Populariziran v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja od indonezijske umetnice Wedhe Abdul Rasyid, Wedhini pop art portreti ali na kratko WPAP so zlahka prepoznavni po ostrih linijah in divjih, živahnih barvnih shemah. Portrete v Wpap art tehniki ter karikature si lahko ogledate na njeni spletni strani in FB profilu. Intervju z Nano si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi, indijski politik, odvetnik in aktivist, ki se je rodil 2. oktobra leta 1869 v v takratni britanski koloniji Indiji. Gandi je bil eden od ustvarjalcev sodobne Indije in zagovornik nenasilnega protesta kot sredstva revolucije. Gandhi Mahatma je po vsem svetu znan kot človek, ki se je boril za nenasilje in pravice ljudi.

V svojem življenju se je boril za pravice najemnih delavcev in drugih indijskih gospodarstvenikov. V svoji mladosti je kot mlad odvetnik iskal način za uveljavitev pravic Indijcev. Po vsem svetu velja za simbol miru. Gandi je umrl 30. januarja leta 1948 zaradi atentata, ki ga je izvedel hindujski nacionalist.

Miha Ulčar; Karikatura: Nana Guberinič

Komentarji uporabnikov
Tagi