Na podelitvi Športnik leta Nanini portreti športnih junakov

Včeraj je v Cankarjevem domu potekala prireditev Športnik leta 2021, na kateri so podelili nagrade za letošnje športne uspehe. Dogodek pa je imel tudi pridih domžalskega talenta – stilizirane podobe v Wpap art tehniki je namreč narisala prav domžalska karikaturistka in naša sodelavka Nana Guberinič, ki je bila tudi sama nekoč vrhunska športnica in je leta 1978 z žensko košarkarsko reprezentanco osvojila srebrno kolajno na evropskem prvenstvu na Poljskem. Po končani tekmovalni karieri pa je bila še deset let košarkarska trenerka. Bravo Nana!

Športnik leta: Tadej Pogačar

Obrazložitev DŠNS: Tadej Pogačar je tako pomemben mož v svetu kolesarstva, da ima pri ekipi UAE pogodbo vse do leta 2027. Lahko razumemo njegove šefe: nikamor ne želijo spustiti kolesarja, ki je letos dobil Dirko po Franciji, dve prestižni klasiki – Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji – ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Posebej prepričljiv je bil na dirki Tour de France. Tekmece je zlomil do prvega prostega dneva, samostojne vožnje po klancih v zahtevnih vremenskih razmerah so navdušile kolesarski svet. V rumeni majici je že drugič pripeljal v Pariz; mnogi menijo, da lahko popravi rekord petih skupnih zmag na dirki vseh dirk. Veseli smo, da je pomemben del priprav na Tour opravil tudi s prepričljivo zmago na dirki Po Sloveniji. Brez kančka dvoma je trenutno najboljši kolesar na svetu.

Športnik leta: Tadej Pogačar.

Športnica leta: Janja Garnbret 

Obrazložitev DŠNS: Janja Garnbret je stara komaj 22 let, pa je že najuspešnejša športna plezalka v zgodovini. V letošnji sezoni je imela samo en cilj: zlato olimpijsko medaljo. Vse je podredila zgodovinskemu trenutku za športno plezanje, ki je bilo prvič del olimpijske družine. Občutno je popravila svoje dosežke v hitrostnem plezanju, v balvanskem in težavnostnem je tako ali tako najboljša na svetu. In temu primeren je bil tudi njen rezultat na olimpijskih igrah. Prepričljiva je bila od prvega oprimka na steni za hitrostno plezanje, dominantna na balvanih in dovolj mirna v zadnji disciplini, težavnostnem plezanju. Z veliko prednostjo je osvojila zlato olimpijsko medaljo. Skoraj mimogrede je postala še zmagovalka sezone svetovnega pokala v disciplini težavnostno plezanje. Premika tudi mejnike plezanja v naravnih plezališčih. Najboljša športna plezalka na svetu, Janja Garnbret.

Športnica leta: Janja Garnbret.

Ekipa leta: košarkarska reprezentanca

Obrazložitev DŠNS: Na seznam za slovensko košarko srečnih mest smo letos dodali Kaunas v Litvi. Naša reprezentanca si je tam z imenitnimi predstavami zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu pa ni bila le opazovalka dogajanja. Od prve tekme s svetovnimi podprvaki Argentinci so Slovenci leteli na krilih Luke Dončića. Vmes so tudi malo kartali ter z vsakim srečanjem dokazovali, da je ta ekipa na košarkarskem igrišču sposobna velikih stvari. Svoje so dodali še Dragić, Prepelič, Blažič, Tobey in ostali. Skupinski del je Slovenija končala brez poraza, sredi noči po slovenskem času je v četrtfinalu pred rekordnim številom televizijskih gledalcev za ta del dneva v Sloveniji premagala še Nemčijo. Potem pa se ji je veliki finale izmaknil le za met. Polfinale olimpijskih iger je dosežek, ki ga lahko postavimo ob bok naslovu evropskih prvakov. In prepričani smo, da nas bo ta reprezentanca še razveseljevala.

Ekipa leta: košarkarska reprezentanca.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta: Rok Možič

Obrazložitev DŠNS: Rok Možič že dolgo velja za dragulj slovenske odbojke, vztrajno dela korake v pravo smer, v letu 2021 pa lahko rečemo, da mu je uspel kar skok naprej. Bil je ključni mož ekipe Maribora, ki je presenetljivo osvojila naslov državnega prvaka. Priložnost je dobil tudi v dresu slovenske reprezentance, najprej v ligi narodov, potem še ob tretji osvojitvi srebrne medalje na evropskem prvenstvu. Sijajne predstave pa so poskrbele, da se je v novi sezoni preselil v prvo italijansko ligo, eno najmočnejših na svetu. In že navdušuje v Veroni, trenutno je najboljši sprejemalec tekmovanja. Slovenska odbojka je v zadnjih letih ponudila nekaj vrhunskih igralcev, Rok Možič je naslednji v tem nizu.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta: Rok Možič.

Posebna nagrada: Franček Gorazd Tiršek (športnik invalid leta)

Obrazložitev DŠNS: Franček Gorazd Tiršek je v bogato zbirko imenitnih dosežkov letos dodal še dve olimpijski medalji iz Tokia, potem ko je v Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016 že osvojil dve srebrni. Najprej je bil uspešen v streljanju z zračno puško stoje. Pokazal je izjemno psihološko trdnost, po slabšem začetku finala je imenitno nadaljeval in se še enkrat veselil srebrne medalje. Medtem ko je bil v tej disciplini med favoriti za odličje, pa je nekoliko presenetljivo osvojil še kolajno v disciplini zračna puška leže, tokrat bronasto. S tem je število olimpijskih medalj povečal na štiri in samo potrdil, da je eden najboljših strelcev invalidov na svetu.

Posebna nagrada: Franček Gorazd Tiršek (športnik invalid leta).

Nagrada za fair play: Žiga Lin Hočevar

Obrazložitev DŠNS: Hočevar je na državnem prvenstvu v Tacnu v svoji kategoriji zmagal. Po ogledu videoposnetka je videl, da mu sodniki niso prisodili dveh kazenskih sekund pribitka zaradi dotika vratc. Ta pribitek bi ga potisnil na drugo mesto. Naslednji dan je medaljo odnesel na pošto in jo poslal svojemu prijatelju Ateju Zobcu Urbančiču, ki je uradno na tekmi zasedel drugo mesto. Na Instagramu pa je ob fotografiji zapisal: “Ta je tvoja, na tej tekmi si bil boljši.” Je predstavnik tretje generacije izrednih športnikov kajakašev družine Hočevar, Toneta, Simona ter mlade Eve Aline, olimpijske kandidatke.

Nagrada za fair play: Žiga Lin Hočevar.

Avtorica. Ajda Vodlan; Karikature: Nana Guberinič/DŠNS

 

Tagi